Соціологи з'ясували, хто з українців має заощадження

Молодь частіше відкладає на "чорний день", ніж представники старшого покоління
Соціологи з'ясували, хто з українців має заощадження
Гроші, скарбничка Фото: Рexels
24 Березня 2021, 10:11
читать на русском

Соціологи вияснили, що на сьогодні приблизно семеро з десяти українців мають певні заощадження.

Дані опитування компанії Research & Branding Group показали, що частка українців, які не мають заощаджень, останнім часом знизилася.

Якщо у вересні 2019 р. вона містила близько третини дорослого населення (35% опитаних), то у кінці травня минулого року, перед завершенням "жорсткого" етапу карантинних заходів, вона охоплювала майже половину наших земляків (48%), а зараз знову знизилася приблизно до того ж рівня, який був зафіксований в вересні 2019 р. (30%), - зазначають соціологи.

Дані опитування компанії Research & Branding Group.

Наявність заощаджень має певні соціально-демографічні особливості:

– Серед молоді та осіб середнього віку питома вага тих, хто має заощадження, виявилася вищою (відповідно, 78% та 74%), ніж серед літніх людей (55%).

– Чим нижчий рівень освіти опитаних, тим менша серед них питома вага володарів фінансової подушки безпеки: серед тих, хто мають вищу освіту він становить 78%, а серед тих, хто мають середню освіту і нижче — 60%.

– Серед різних груп зайнятого населення частка власників заощаджень істотно вища, ніж серед незайнятих (79% проти 56%).

– Серед жителів обласних центрів власники заощаджень зустрічаються частіше, ніж серед жителів сіл (75% проти 67%).

– У регіональному розрізі особи із заощадженнями найчастіше зустрічалися серед жителів Західної України (80%).

Читайте також

Дані опитування компанії Research & Branding Group.

Як зазначають експерти, сама по собі наявність заощаджень, відкладених українцями в очікуванні важких часів, ще нічого не говорить про те, яким є страхувальний потенціал цих заощаджень. Більш інформативними в цьому плані є оцінки респондентів щодо того, на який час їм вистачить накопичених заощаджень в разі втрати наявних сьогодні джерел доходу.

Такі оцінки були отримані від 85% власників заощаджень або від 60% всіх опитаних. Відповідно до них зараз одній середньостатистичній сім’ї, що має заощадження, їх могло б вистачити на приблизно 2,7 місяця.

Слід, однак, мати на увазі, що отримані оцінки мають досить великий розкид: 10% опитаних оцінили розміри своїх заощаджень так, що змогли б користуватися ними не більше 2 тижнів. Водночас 10% сімей, що дали найвищі оцінки своєму фінансовому потенціалу, могли б користуватися накопиченим протягом приблизно 5,5 місяців, - кажуть соціологи.

Вищі середні значення оцінок можливої ​​тривалості проживання на наявних заощадженнях були отримані в наступних групах населення: молодь (3,0 місяці), особи з вищою освітою (3,2 місяця), особи з високим рівнем достатку (7,2 місяця), жителі сільської місцевості (3,4 місяця) і жителі Західної України (3,3 місяця).

Раніше соціологи вияснили, як українці розцінюють своє матеріальне становище. Та частина українців, які вважають матеріальне становище своєї сім’ї більш-менш добрим, перебуває в явній меншості (7%). Основна ж маса населення або оцінює свій достаток як середній (51%), або вважає його в цілому поганим (40%).

1