Справа Омеляна: суд виправдав ексміністра інфраструктури

Його виправдали у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину
Важливо
Справа Омеляна: суд виправдав ексміністра інфраструктури
Володимир Омелян (фото: УНІАН)
18 Жовтня 2021, 16:22
читать на русском

Вищий антикорупційний суд виправдав ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, дії якого призвели до недоотримання держбюджетом 30,5 млн грн.

Про це повідомили в УНІАН.

Омеляна Володимира Володимировича визнати невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України та виправдати у зв’язку з відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення, - сказав головуючий суддя фрагмент ухвали.

Зазначили, що його виправдали через відсутність у його діях складу злочину.

Також суд ухвалив витрати на експертизи віднести на рахунок держави.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати ВАКС упродовж 30 днів з дня проголошення, - додали в повідомленні.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що не погоджуються з виправдувальним вироком та будуть оскаржувати його в суді апеляційної інстанції.

Нагадаємо, експосадовець у грудні 2017 року видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів — адміністративний — є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

До того ж, Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів, наголошуючи на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів в державний бюджет. Про це Мінфін неодноразово інформував міністра інфраструктури.

У підсумку рішення ексміністра про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою. Згодом Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Ексміністру повідомили про підозру в червні 2020 року.

14 серпня 2020 року детективи НАБУ завершили розслідування, колишньому топпосадовцю відкриті матеріали слідства для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду.

9 листопада справу Омеляна відправили до суду.

1