Справу Насірова-Бахматюка про рекордний для України хабар передали до суду

Сума хабаря, який олігарх Олег Бахматюк дав тодішньому голові ДФС Роману Насірову становить 722 мільйони гривень
Головне
Справу Насірова-Бахматюка про рекордний для України хабар передали до суду
Роман Насіров
24 Травня 2023, 13:29
читать на русском

23 травня 2023 року прокурором САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього Голови ДФС України Романа Насірова та його радника в одержанні понад 722 млн грн неправомірної вигоди.

Про це повідомила САП.

Установлено, що протягом 2015 -2016 років очільник ДФС України одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 млн грн неправомірної вигоди за вчинення дій, пов’язаних із забезпеченням відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу Олега Бахматюка юридичним особам у розмірі понад 3,2 млрд грн.

Як встановило слідство, надання неправомірної вигоди в іноземній валюті (5,5 млн доларів США та 21 млн Євро) відбувалося із використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, що належали Бахматюку, а її одержання посадовцем – із використанням підприємств-нерезидентів, контроль над діяльністю яких здійснювався безпосередньо Насіровим, його радником та іншими особами, пов’язаними з ним родинними відносинами.

Для перерахування коштів між вказаними юридичними особами під виглядом надання та отримання позик або постачання продукції підозрюваними також були залучені й інші підприємства-посередники, зареєстровані за межами України. При цьому частина коштів такої неправомірної вигоди була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих у іноземну валюту.

Дії Насірова кваліфіковано за ч. 4 ст. 368 КК України, його радника – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України.

02.02.2023 досудове розслідування завершено. На сьогодні обвинувальний акт скеровано до ВАКС до розгляду по суті.

Разом з тим,  матеріали стосовно Бахматюка, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України, прокурором виділені в окреме провадження, у якому сторона захисту підозрюваного наразі ознайомлюється із матеріалами досудового розслідування в порядку ст. 290 КПК України.

Нагадаємо, 17 жовтня 2022 року НАБУ повідомило Бахматюку та Роману Насірову підозру. За версією слідства, протягом 2015-2016 років голова ДФС (тоді цю посаду обіймав Роман Насіров) отримав від Бахматюка $5,5 млн і 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування понад 3,2 млрд грн податку на додану вартість.

Раніше суд на Кіпрі видав всесвітній ордер на заморожування активів Бахматюка.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою власнику агрохолдингу Олегу Бахматюку, підозрюваному в наданні неправомірної вигоди розміром 722 мільйони гривень колишньому голові Державної фіскальної служби України та його раднику.

1