Спрощено валютні обмеження для імпорту товарів - НБУ

Бізнес зможе купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту будь-яких товарів
Важливо
Спрощено валютні обмеження для імпорту товарів - НБУ
Валюта Фото: Karolina Grabowska з Pexels
10 Липня 2022, 20:15
читать на русском

В Україні від 9 липня бізнес має змогу купувати валюту та переказувати кошти за операціями з імпорту будь-якої товарної продукції.

Як повідомили у Національному банку, для імпорту послуг обмеження на купівлю валюти та транскордонні перекази зберігатимуться. Бізнес зможе імпортувати лише ті послуги, що входять до переліку, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 7 липня 2022 року № 761.

За оцінками НБУ, послаблення обмежень для імпорту продукції не створить суттєвого додаткового тиску на валютний ринок. Адже на початок липня перелік товарів критичного імпорту вже містив близько 90% товарів, що імпортувалися до війни.

Натомість поліпшаться умови ведення підприємницької діяльності в Україні, оскільки бізнес отримає можливість купувати всю необхідну продукцію для виробничого процесу. Сповільнення швидкості зростання імпорту у перспективі через повернення мит та податків на імпорт та відновлення виробництва в Україні сприятимуть зменшенню різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку, - йдеться у повідомленні.

В НБУ зазначають, що необхідною передумовою для цього послаблення стало набрання 1 липня чинності законом № 2325-IX, яким відновлюються мита та податки на імпорт товарів та послуг.

Також, з 9 липня 2022 року в Україні розширюються строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 120 до 180 днів. Це збільшить можливості українських підприємств під час експорту та імпорту в умовах логістичних проблем, що виникли через війну.

Для зниження тиску на валютному ринку зменшується з 10 до 2 робочих днів строк використання купленої для розрахунків валюти резидентами з 11 липня 2022 року, - кажуть у Нацбанку.

Крім того, Національний банк спростив низку валютних обмежень для діяльності дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав в Україні, а також державних органів, уповноважених згідно із законодавством України здійснювати оперативно-розшукову, контррозвідувальну, розвідувальну діяльність або досудове розслідування.

Нагадаємо, 30 червня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7418, який передбачає повернення мита та ПДВ на імпортні товари та розмитнення автомобілів з 1 липня.

1