США повернуть Україні єврейські артефакти, які вкрали нацисти

До Штатів предмети потрапили незаконно
США повернуть Україні єврейські артефакти, які вкрали нацисти
Прапор США (фото: Pexels)

Сполучені Штати Америки передадуть в єврейські громади в Україні, Румунії, Словаччині та Угорщині артефакти, які викрали нацисти під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Прокурори у Нью-Йорку вилучили з аукціонного дому 17 артефактів — єврейські похоронні сувої, рукописи та інші історичні предмети. Працівники аукціонного дому не змогли показати документи, які підтверджують законність переміщення артефактів до США.

Історичні предмети датуються серединою 19-го століття. Вони належали єврейським родинам, які до Голокосту проживали в Україні, Румунії, Угорщині та Словаччині.

Читайте також

Прокурори у лютому 2021 року дізналися, що аукціонний дім у Нью-Йорку виставив на продаж 21 рукопис та сувої, які раніше належали єврейським родинам. Власників артефактів забирали у гетто, а потім депортували до "таборів смерті"с, зокрема до Аушвіца, де більшість із них загинули. А нацисти пограбували будинки та їхні релігійні споруди.

Прокурори заявляють, що до Сполучених Штатів ці предмети потрапили без документів.

Тож тепер США планує передати артефакти в Україну, Румунію, Угорщину та Словаччину нащадкам тих родин, які володіли рукописами та сувоями до Голокосту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спеціаліст із комп’ютерної графіки Гленн Маршалл використав штучний інтелект і створив програму, яка може перетворити будь-яке зображення у картину відомого художника.