США виключать китайську компанію Xiaomi з санкційного списку

Суд визнав, що рішення щодо китайської компанії "глибоко помилковим"
США виключать китайську компанію Xiaomi з санкційного списку
суд, суддя Фото: Ekaterina Bolovtsova з Pexels
12 Травня 2021, 15:11
читать на русском

У США можуть виключити китайську корпорацію Xiaomi з "чорного списку" компаній, які пов'язані з оборонним сектором КНР та підпадають під американські санкції.

Як повідомляє агентство Bloomberg, Міністерство оборони США погодилося виключити китайського виробника споживчої електроніки Xiaomi Corp.

Компанія Xiaomi у березні домоглася в суді призупинити рішення про її включення до санкційного списку, яке Пентагон ухвалив незадовго до завершення президентського терміну Дональда Трампа.

Окружний суд Вашингтона підтримав Xiaomi, та зазначив, що рішення Міноборони США "глибоко помилкове". Так, рішення щодо китайської компанії тимчасово заблокували.

Сторони узгодили подальші дії, які дозволять завершити судовий спір, - йдеться в документах суду.


Контекст. У листопаді 2020 року Дональд Трамп, бувши президентом, підписав указ про заборону американським компаніям і приватним інвесторам володіти акціями більш як 30 китайських компаній. За інформацією Білого дому, вони є постачальниками оборонного сектора КНР.

Згодом "чорний список" розширювався, а в січні минулого року до нього включили Xiaomi разом з восьми китайськими компаніями.

Пентагон заявив, що засновник компанії Лей Юн у 2019 році отримав нагороду від міністерства промисловості та інформаційних технологій КНР. США були стурбовані великими інвестиціями компанії в технології 5G і штучного інтелекту (AI).

Однак, суд визнав ці причини недостатніми, оскільки разом з Лей Юном цю нагороду отримали ще 500 бізнесменів. А 5G і AI-технології "швидко стають галузевим стандартом для споживчої електроніки", і факт інвестицій в ці сфери не пов'язує з оборонним сектором.

Читайте також

1