Стали відомі попередні результати виборів до парламенту Польщі

Опозиційні партії можуть формувати коаліцію в сеймі
Стали відомі попередні результати виборів до парламенту Польщі
Польща
16 Жовтня 2023, 08:37
читать на русском

На парламентських виборах у Польщі попередньо перемагає керівна партія "Право і справедливість", яку очолює Ярослав Качинський.

Про це повідомляють результати екзитполу Ipsos, який опублікував польський RMF24.

За даними екзитполу, голоси на виборах у Польщі розподіляться наступним чином:

  • "Право і справедливість" - 36,8 відсотка.
  • "Громадянська коаліція" - 31,6 відсотка.
  • "Третій шлях" - 13 відсотків.
  • Ліві - 8,6 відсотка.
  • "Конфедерація" - 6,2.

Так, партія "Право і справедливість" може отримати 200 місць в польському парламенту, "Громадянська коаліція" на чолі з експрезидентом Дональдом Туском - 163 місця, "Третій шлях" - 55 місць, ліві - 30 місць, а "Конфедерація" - 12 місць.

"Результати екзитполів дають нам четверту перемогу в історії нашої партії на парламентських виборах і третю перемогу поспіль. Це великий успіх нашої формації та нашого проекту для Польщі", - заявив лідер "ПіС" Качинський.

Однак, польські ЗМІ зазначають, що у разі, якщо опозиційні партії об'єднаються, вони можуть здобути більшість в польському парламенті - понад 231 голос.

Нагадаємо, з 2015 року влада в Польщі належить консервативній партії "Право та справедливість", яка становить монобільшість у нижній палаті парламенту, Сеймі. Президент країни Анджей Дуда - також висуванець ПіС.

Додамо, одночасно з виборами у Польщі відбувався референдум з чотирма питаннями: продаж державного майна іноземцям, підвищення пенсійного віку, стіна на кордоні Польщі та Білорусі, допуск нелегальних іммігрантів з Близького Сходу й Африки.

Читайте також

1