Стефанчук повідомив, коли Рада повернеться до скасування переводу годинників

Депутати розглянуть законопроєкт після переходу на зимовий час
Важливо
Стефанчук повідомив, коли Рада повернеться до скасування переводу годинників
Годинник, час (Фото: pexels)
19 Жовтня 2021, 09:25
читать на русском

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що парламент повернеться до розгляду законопроєкту про обчислення часу, коли Україна перейде на зимовий час.

Як повідомили у пресслужбі ВР, Стефанчук пояснив, що голосувати за цей законопроєкт у літній час не було ніякого сенсу, оскільки Україна має жити за UTC+2 - тобто за зимовим часом.

Сталося те, що ми перейшли на літній час. Голосувати за цей законопроєкт у літній час не було ніякого сенсу, тому що природний час для України — UTC+2 — це зимовий час. Після того, як Україна перейде на зимовий час, ця дискусія знову має бути піднята, — сказав спікер.

Він також відзначив, що питання має розглядатися, враховуючи біологічний ритм та здоров'я українців, а також рішення країн Євросоюзу, які також відмовилися від сезонного переведення годинників.


Контекст. У березні 2019 року Європейський парламент підтримав рішення про припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Від переходу на літній час відмовились Японія, Китай, Індія, Сінгапур та низка інших країн. У Європі на зимовий час не переходять Ісландія, Росія та Білорусь.

Як відомо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий - в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні - вперед.

3 березня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону про обчислення часу в Україні (проєкт №4201).

Стаття 5 цього законопроєкту передбачає, що сезонний перехід часу в Україну скасовується. Водночас пропонується зафіксувати в Україні зимовий час (UTC +2 за міжнародною системою Coordinated Universal Time).

Проте законопроєкт у цілому депутати не проголосували.

Читайте також наш матеріалУкраїна може скасувати перехід на літній час: до чого тут РФ та чому це допоможе увійти в ЄС 

Читайте також