Стефанчук розповів, які зміни до Конституції готує президентська команда

Законопроєкт можуть внести до Верховної Ради приблизно до кінця вересня
Стефанчук розповів, які зміни до Конституції готує президентська команда
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук (фото: facebook.com/stefanchuk.official)
7 Вересня 2021, 09:47
читать на русском

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів, які президентська команда готує низку змін до Конституції. Серед найголовніших - питання про децентралізацію.

Про це віцеспікер сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, влада виходить на фінальний текст у питанні децентралізації, "дійшли згоди вже практично з усіх параметрів, лишилися кілька нюансів". Зокрема, чи буде статус юридичної особи в територіальних громад.

Як зазначив Стефанчук, в умовах України юридична особа керується не тільки Конституцією, але й іншим законодавством.

Як фахівець з цивільного законодавства можу сказати, що у юридичних осіб є таке право як об'єднання, роз'єднання, злиття. Чи не призведе це до сепаратизму на державному рівні, якщо ми надамо такий статус? Це як елементарний приклад, - зазначив він.

Також важливими є питання, чи не залишати районні ради, чи є голова органом, чи посадовою особою, щодо процедури розпуску та низка інших.

Стефанчук припускає, що законопроєкт буде внесений до Верховної Ради приблизно до кінця вересня. При цьому для змін до Конституції необхідно дві сесії.

Зараз стоїть питання завершення юридичного шліфування тексту. І я дуже сподіваюся, що до Дня місцевого самоврядування (7 грудня, - ред.), ми вже спробуємо це питання на якійсь стадії вирішити, - вважає він.

Нагадаємо, що Верховна Рада України виходить з канікул і вже сьогодні, 7 вересня, в залі пленарних засідань відбудеться відкриття шостої сесії ВР дев’ятого скликання.

Читайте також

1