Субсидії на комуналку: хто може отримати та як оформити

Розмір обов'язкової частини оплати визначається індивідуально
Важливо
Субсидії на комуналку: хто може отримати та як оформити
Квитанції за комунальні послуги (фото: УНІАН)
12 Січня 2021, 12:16
читать на русском

Від 1 січня 2021 року в Україні змінюється процедура призначення субсидій тим громадянам, які раніше їх не отримували. Звертатися можна дистанційно або до місцевих громад.

Про це повідомило Міністерство соціальної політики України.

Зазначається, що розмір обов’язкової частини оплати за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Тобто, що менші доходи домогосподарства - то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Так, призначення житлової субсидії та інформування заявника про результати розгляду документів відбувається у термін до 10 днів або до 30 днів у виключних випадках - якщо це потребує складання акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї та прийняття відповідного рішення комісією при місцевих органах влади.

Де можна оформити субсидії:

  • особисто звернутись до посадової особи територіальної громади, ЦНАПу, а також органу соціального захисту населення у містах обласного значення;
  • дистанційно через вебсайт Мінсоцполітики;
  • заповнивши заяву і декларацію, відправити поштою до органу соціального захисту населення.

У Мінсоцполітики також повідомили, що на період встановленого карантину запроваджено спрощену процедуру оформлення субсидії для громадян, які втратили роботу і зареєструвалися в центрах зайнятості, а розрахунок розміру субсидії до кінця дії карантину здійснюється на збільшені на 50% соціальні норми споживання окремих послуг (газ для приготування їжі та підігріву води, електроенергія, водопостачання).

Читайте також

Хто може отримати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг відповідно рішення уряду:

  • домогосподарства, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україна не уклала договори про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • громадяни, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (до того житлова субсидія їм могла призначатися лише за рішенням комісії);
  •  сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового платежу, який визначається індивідуально.

Наразі в Україні житлову субсидію отримує понад 3,1 млн домогосподарств, при цьому середній розмір нарахувань їм за місяць становить близько 1633 грн.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року підвищили виплати непрацюючим пенсіонерам, віком понад 65 років, а страховий стаж є повним (30 років для жінок і 35 для чоловіків). Пенсії для цієї категорії зростуть з 2100 до 2400 грн.

1