Суд міста Києва скасував заочний арешт Януковича у справі Майдану

Справу повернули до суду першої інстанції для нового розгляду
Суд міста Києва скасував заочний арешт Януковича у справі Майдану
Віктор Янукович (фото: УНІАН)
16 Листопада 2020, 15:06
читать на русском

Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича у справі Майдану.

Про це заявила суддя під час онлайн-засідання у понеділок, 16 листопада.

У понеділок, 16 листопада, Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича у справі про розгін Майдану у лютому 2014 року.

Справу повернули до суду першої інстанції для нового розгляду, скасувавши його попереднє рішення. Таким чином прохання адвокатів президента-втікача задовольнили частково.

У п'ятницю, 20 листопада, оголосять повний текст постанови суду учасникам провадження.

Справу розглядали за апеляційними скаргами адвокатів Горошинського і Федоренка в інтересах підозрюваного Януковича на постанову слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 12 травня 2020. Ця постанова передбачала заочний арешт Януковича до 10 липня 2020 року.

Батько вбитого на Майдані 20 лютого 2014 року Устима Голоднюка Володимир Голоднюк у коментарі виданню "gromadske" назвав рішення адмінсуду "знеціненням цінностей Революції Гідності".

Виходячи з того, що зараз відбувається в країні, я просто обурений. Мені здається, що це суцільний сюрреалізм, сон. Я думаю, що я відкрию очі й він припиниться. Це повне знецінення цінностей Революції Гідності й смертей тих хлопців, які загинули на фронті. Це злив інтересів, — сказав Голоднюк.

Читайте також

Зазначимо, проти Януковича, після його втечі у 2014 році, було відкрито до 10 кримінальних проваджень. Це справи про незаконне заволодіння резиденціями, фальсифікацію під час голосувань, економічні злочини та злочини проти майданівців.

4 травня 2014 року Печерський районний суд Києва заочно взяв експрезидента Януковича під варту.

У справі про злочини 18-20 лютого 2014 року під час Революції Гідності 12 травня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Рішення у цій справі не дає можливості Януковичу повернутися до України та уникнути покарання.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив Януковича до 13 років в'язниці. Суд визнав його винним у державній зраді. Також суддя оголосив, що сторона обвинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

1