"Суд у смартфоні" може з'явитися вже до кінця року - представник Зеленського

Відповідні законопроєкти можуть розглянути вже цієї осені
25 Березня, 18:16

Представник президента в Конституційному суді України Федір Веніславський розповів, що "суд у смартфоні" може з'явитися вже до кінця року. Він технічно готовий, але законодавчого врегулювання поки немає.

Про це народний депутат зі "Слуги народу" розповів в етері телеканалу "Україна 24".

За його словами, в Україні поки немає закону, який би регулював цю сферу. Є певні пілотні проєкти, які вже дозволяють залучити елементи електронного судочинства.

Веніславський зазначив, що "суд у смартфоні" вже і так має певні елементи та застосовується відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, Кодексу господарського судочинства, оскільки дозволяється відеоконференція та відеозв'язок.

Це потрібно розширити, дати можливість електронної подачі заяв, отримання копій судових рішень в електронному вигляді — тобто мінімізувати особистий контакт заявника з будь-якими чиновниками судової влади. Це буде потужним антикорупційним елементом, - сказав він.

Читайте також

Представник Зеленського також пояснив, як буде забезпечуватися безпека даних. За його словами, держава і державна служба захисту зв'язку та інформації наразі мають певні алгоритми, які можуть, хоч і не повністю, істотно мінімізувати протиправні втручання.

Розробки ці у нас є, я думаю, вони будуть вдосконалюватися. Я не бачу ніяких проблем, тим більше будуть цифрові підписи ідентифікувати користувачів цих інформаційних систем доступу до правосуддя, - зазначив він.

Веніславський зазначив, що необхідні законопроєкти будуть зареєстровані на поточній парламентській сесії, а розглянуть їх, цілком ймовірно, на початку осені.


Контекст. У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

Також президент повідомив, що найближчим часом підпише указ щодо реалізації трирічної Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства.

За його словами, для України є викликом усунення зловживань та забезпечення прозорості суддів, тому дієвим кроком може стати IT-рішення - "суд у смартфоні". Зеленський заявив, що більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію і можливості для зловживання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що реформа "суд в смартфоні" досить складна для реалізації та потребує багато часу.