Зеленський подав до Ради законопроєкт про "суд у смартфоні"

Завдяки цьому має зменшитись надмірна бюрократизація процесів
Важливо
Зеленський подав до Ради законопроєкт про "суд у смартфоні"
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
15 Березня 2021, 13:36
читать на русском

Президент Володимир Зеленський  ініціював законопроєкт про електронний обіг документів у кримінальному процесі.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування". Проєкт закону зареєстрували під номером 5246.

Це дасть змогу запровадити електронну систему взаємодії між учасниками кримінального процесу. Відповідно правовий статус паперових та електронних документів у кримінальному процесі буде однаковим.

Це дасть змогу перейти від тисяч сторінок паперових томів кримінальних проваджень до використання електронних носіїв без шкоди для розслідувань. Також це значно полегшить взаємодію суду, сторони обвинувачення та сторони захисту, що допоможе підвищити ефективність їхньої роботи, - зазначив президент.

Завдяки цьому має зменшитись надмірна бюрократизація процесів. Адже спроститься та прискориться підготовка й опрацювання документів з боку слідчих і прокурорів. Адвокати зможуть швидше подавати заяви та клопотання й зможуть ознайомлюватися з матеріалами кримінальних проваджень в електронному вигляді. Водночас суд отримає можливість досліджувати документи та докази в електронній формі. Зараз же це можна зробити лише у слідчих або прокурорів, фізично приїхавши до них.

Читайте також


Контекст. У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

Також президент повідомив, що найближчим часом підпише указ щодо реалізації трирічної Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства.

За його словами, для України є викликом усунення зловживань та забезпечення прозорості суддів, тому дієвим кроком може стати IT-рішення - "суд у смартфоні". Зеленський заявив, що більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію і можливості для зловживання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що реформа "суд в смартфоні" досить складна для реалізації та потребує багато часу.

1