Зеленський пообіцяв "суд у смартфоні"

Президент пообіцяв провести в Україні дієву судову реформу
Головне
Зеленський пообіцяв "суд у смартфоні"
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
1 Березня 2021, 11:17
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський налаштований втілити дієву судову реформу, щоб в Україні працювали лише чесні, незалежні та справедливі суди.

Про це він сказав під час виступу на Форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя" у Києві.

Зеленський нагадав, що провести судову реформу обіцяла кожна влада в Україні, але в результаті суди залишалися нереформованими, корумпованими та неефективними.

На законодавчому рівні ми можемо запровадити найкращі умови для залучення інвестицій, але це не працюватиме, якщо інвестор не зможе захистити свої інвестиції саме тут, в українському суді. Крім того, успішна судова реформа в Україні є каталізатором нашої інтеграції в ЄС і НАТО, – зазначив президент.

Читайте також

Зеленський назвав основні проблеми судової системи. Однією з них він вважає нестачу нових суддів, що призводить до надмірного навантаження на систему та проблем з доступом до правосуддя.

Через відсутність майже третини суддів громадяни змушені місяцями, а інколи й роками очікувати на розгляд своєї справи, – сказав він.

Тому він наголосив на важливості відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і вдосконаленні процедури добору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

За словами Володимира Зеленського, ще однією проблемою є брак доброчесних та незалежних суддів.

Ще одним важливих кроком він назвав усунення зловживань та забезпечення прозорості суду.

Дієвим кроком на цьому шляху можуть стати ІТ-рішення. За аналогією з державними послугами у смартфоні ми прагнемо – і обов’язково зробимо – "суд у смартфоні". Більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію та можливості для зловживань, – сказав він.

Нагадаємо, у грудні минулого року президент України (досьє на Володимира Зеленського) розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

Днями президентові представили Стратегію розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки.

1