Зеленський: реформування судової гілки влади без суду присяжних неможливе

Президент наголошує на важливості проведення реформи судової системи
Головне
Зеленський: реформування судової гілки влади без суду присяжних неможливе
Нарада у Зеленського Фото: Офіс президента
19 Лютого 2021, 07:48
читать на русском

Президентові України Володимиру Зеленському представили Стратегію розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки.

Як повідомляє Офіс президента, представлення стратегії відбулося на нараді у президента за участі віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, міністра юстиції Дениси Малюськи та ін.

Головна мета Стратегії – встановлення основних напрямків політики та пріоритетів подальшого удосконалення законодавства України про судоустрій, статус суддів та судочинство у взаємозв’язку та взаємодії з іншими інститутами правосуддя.

Судова система в Україні на сьогодні є однією з найбільших проблем. Насамперед – для звичайних українців, які не мають надії на справедливість у судах і не відчувають захисту судової системи. Але є й проблеми іншого характеру – як залучення інвестицій, імідж України. На судовій реформі наголошують усі міжнародні партнери України, і нам треба її зробити, – зазначив глава держави.

Було погоджено, що найближчим часом збереться Комісія з питань правової реформи при президентові України.

Читайте також

Крім того, учасники наради обговорили законопроєкт про Вищу раду правосуддя та питання відбору Вищої кваліфікаційної комісії суддів, запуск Суду інтелектуальної власності, який має стати майданчиком для впровадження повноцінного електронного судочинства на базі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Також на нараді детально обговорили запровадження інституту суду присяжних.

Цією законодавчою ініціативою ми насамперед турбуємося про справедливість через залучення людей до правосуддя. Такий суд присяжних підвищує довіру суспільства загалом до судової гілки влади. Реформування судової гілки влади без суду присяжних неможливе, – наголосив президент.

Нагадаємо, у грудні минулого року президент України (досьє на Володимира Зеленського) розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

1