Суд виправдав ексзаступника голови Миколаївської області, у якого знайшли тунелі з золотом

Суд вирішив, що сторона обвинувачення не змогла довести його провину
Суд виправдав ексзаступника голови Миколаївської області, у якого знайшли тунелі з золотом
Центральний районний суд Миколаєва (фото: ct.mk.court.gov.ua)
9 Червня 2021, 13:50
читать на русском

Суд виправдав колишнього заступника голови Миколаївської області Миколу Романчука, оскільки дійшов висновку, що орган досудового слідства не довів вчинення кримінального правопорушення обвинуваченим.

Про це повідомила пресслужба Центрального районного суду Миколаєва.

Романчука обвинувачували у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом за попередньою змовою групою осіб).

Суд дійшов висновку, що органом досудового слідства недоведене вчинення кримінального правопорушення, в якому обвинувачувався Микола Романчук, - йдеться у повідомленні.

Тому колегія суддів у складі Володимира Алєйнікова, Івана Дірка, під головуванням Світлани Скрипченко, постановила визнати Миколу Романчука невинуватим та виправдати.

Суд також скасував ухвали про накладення арешту на майно вилучене під час обшуку за місцем проживання та роботи та обраний щодо Романчука запобіжний захід у виді застави в сумі 512 тис. гривень.


Контекст. П'ять років тому Миколу Романчука затримали за підозрою у хабарі в 90 тисяч доларів, який він отримав двома частинами. Слідство вважало, що гроші він отримав за вплив на ухвалення керівництвом та депутатами Миколаївської облради рішення про погодження спецдозволів на розробку промислового родовища вапняку за надання неправомірної вигоди.

Під час обшуків у будинку Романчука було знайдено тунелі, які з'єднували його маєток із будинками синів. У цих підземних коридорах слідчі виявили сейфи із золотими зливками, антикваріатом і старовинними іконами.

Дослідивши матеріали справи, судді знайшли низку грубих порушень, вчинених органом досудового слідства норм КПК України. Тому це призвело до визнання низки доказів сторони обвинувачення недопустимими, що позбавило суд можливості використовувати їх під час ухвалення вироку.

Водночас встановлено, що у ході досудового розслідування було порушено норми підслідності і воно здійснювалось неуповноваженим органом.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила суддю одного з районних судів Дніпра, який організував схему отримання неправомірної вигоди за винесення неправосудних рішень.

Читайте також

1