Суд вже два роки не може притягнути до відповідальності нардепа-кнопкодава Поляка

Судді хворіють, засідання переносять, а сам Поляк не визнає своєї вини
Суд вже два роки не може притягнути до відповідальності нардепа-кнопкодава Поляка
Фото: рух ЧЕСНО
7 Лютого 2022, 20:46
читать на русском

Печерський суд вже два роки не може притягнути до відповідальності за кнопкодавство народного депутата з групи "Довіра" Владислава Поляка.

Про це повідомили в русі ЧЕСНО.

Зокрема, днями суд вкотре переніс засідання у справі про кнопкодавство.

"Цього разу (скасували засідання) з причини хвороби судді. Таким чином 21 лютого минає друга річниця непокараного кнопкодавства після криміналізації неособистого голосування у парламент", - йдеться у повідомленні.

У ЧЕСНО зазначили, що як мінімум тричі фіксували, як Поляк у лютому 2020 року голосував не лише за себе під час розгляду законопроєкту про відкриття земельного ринку. А Кримінальний кодекс за кнопкодавство передбачає покарання (ст. 364-2 КК України). Також не персональне голосування порушує Конституцію України.

Досудове розслідування велося за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, якому знадобився цілий рік, щоби підготувати підозру. Перше судове засідання у справі за обвинуваченням нардепа Владислава Поляка у кнопкодавстві відбулося 16 червня 2021 року, - нагадали в ЧЕСНО.

Наступне засідання мало б відбутися 23 червня. Зокрема, суддя повинен був оголосити обвинувальний акт щодо Поляка та призначити порядок дослідження письмових та відеодоказів в рамках справи.

Однак це засідання суддя кілька разів переносив з різних причин і провів його 29 вересня 2021 року. Поляк під час засідання не визнав своєї провини, а суд своєю чергою визначив порядок вивчення доказів і заслуховування свідків.

На третє засідання суд мав зібратися 1 грудня 2021 року, але засідання перенесли на 31 січня 2022 року. Однак і тоді воно не відбулося, тому що суддя з 25 січня перебуває на лікарняному.

Таким чином 21 лютого минає друга річниця із моменту вчинення кнопкодавства нардепом Поляком, а судові слухання просуваються вкрай повільно. Зазначимо, що Кримінально-процесуальний кодекс України дає змогу обвинуваченому з дуже багатьох підстав затягувати судовий розгляд. Щобільше, в законодавстві визначені "розумні строки", і провадження може бути закрите за строком давності, хоча це не є обставиною, яка реабілітує обвинуваченого, - підсумували в ЧЕСНО.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року набули чинності зміни до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях Верховної Ради України, якими встановлено кримінальну відповідальність за так зване кнопкодавство.

Читайте також