Судді Конституційного суду заблокували справи, у яких вони фігурують - НАБУ

Однак глава НАБУ відмовився називати прізвища фігурантів справ, які веде відомство
Судді Конституційного суду заблокували справи, у яких вони фігурують - НАБУ
Артем Ситник. Фото: НАБУ / Facebook

Судді Конституційного суду фігурують у кримінальних справах Національного антикорупційного бюро Україні. Ці рішення опинилися заблоковані через рішення КСУ щодо декларування.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє "Радіо Свобода".

Читайте також

За словами директора НАБУ, у кримінальних провадженнях фігурують судді, які підтримали рішення про визнання неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Це не перше рішення, яке направлене проти антикорупційної інфраструктури, але перше, коли судді явно діяли в стані реального конфлікту інтересів. Фактично, частина цих справ стосується суддів КС. Судді, які ухвалили рішення щодо себе, фактично скасували відповідальність за ту статтю, за якою вони потенційно могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності, - пояснив Ситник.

Однак він відмовився називати прізвища фігурантів справ, які веде НАБУ. Ситник зазначив, що стосовно цих суддів Національне агентство з запобігання корупції провело "повну перевірку".

Я можу сказати так: НАЗК проводило повну перевірку щодо суддів КС. І в нас уже був один висновок щодо наявності в діях одного судді Конституційного суду складу злочину, передбаченого статтею 366-1, і за цим висновком НАБУ зареєструвало кримінальне провадження, - додав директор НАБУ.

Нагадаємо, що 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

Детальніше про ситуацію з рішенням КСУ читайте в матеріалі "Парламент UA": КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням.