Суддя українського Верховного суду має російське громадянство - "Схеми"

За українським законодавством йому заборонено мати подвійне громадянство
Важливо
Суддя українського Верховного суду має російське громадянство - "Схеми"
Богдан Львов / Фото: ics.gov.ua
16 Вересня 2022, 14:47
читать на русском

У заступника голови українського Верховного суду та очільника Касаційного господарського суду в його складі Богдана Львова виявили російське громадянство.

Про це повідомили в розслідуванні проєкту "Схеми".

Таким чином у 2017 році під час конкурсу до Касаційного господарського суду Богдан Львов заявив, що в нього немає громадянства іншої країни. Проте у 1990-х він отримав громадянство РФ. Своєю чергою Львов поновив його у 2012 році, коли працював у системі українського правосуддя.

Проте за українським законодавством заборонено обіймати державну посаду, будучи громадянином іншої країни.

На питання журналістів про російське громадянство Богдан Львов відповів, що такого не немає. Проте розслідувачі знайшли документи, серед яких був витяг з реєстру "Роспаспорт". Своєю чергою суддя попросив дати йому копії цих документів, аби "розібратися". У результаті він визнав, що почерк та людина на фото схожі на правду, проте продовжував говорити, що хтось хоче його дискредитувати.

Схоже, схоже. Почерк схожий. І це я… або майже я, - сказав Богдан Львов.

Крім цього дружина судді Інна Львова - громадянка РФ. Вона володіє часткою квартири на Ленінградському шосе у Москві. Проте Львів не вказував це у щорічній декларації.

Виходить, у деклараціях судді немає згадки як про російське громадянство дружини, так і про те, що вона має у власності половину квартири у Москві – загальною вартістю близько 18 мільйонів рублів, а це 11 мільйонів гривень. Недостовірне декларування у таких розмірах мало б зацікавити Національне антикорупційне бюро, - сказали журналісти.

Журналісти "Схем" передали факти та документи з розслідування голові Верховного суду Всеволоду Князєву. В результаті чого суд пообіцяв ухвалити відповідне рішення Вищою радою правосуддя, якщо факт російського громадянства підтвердиться.

Верховний Суд діятиме у спосіб, визначений Конституцією та законами, відповідно до рішення ВРП та інших залучених органів, - сказав Всеволод Князєв.

Додали, що в СБУ наголосили, що нині працюють над отриманням відповідних матеріалів, які підтвердять чи спростять наявні дані.

Служба безпеки України володіє інформацією, яка може свідчити про наявність російського громадянства у судді Богдана Львова. Ці дані отримані у порядку та спосіб, визначений законодавством. Наразі СБУ працює над отриманням матеріалів, котрі можуть остаточно підтвердити чи спростувати наявні дані та, зокрема, зможуть слугувати відповідними юридичними доказами. Позиція СБУ – представники судової гілки влади мають володіти виключно українським громадянством, - сказав тимчасово виконуючий обов'язки голови СБУ Василь Малюк.

Довідково: Богдан Львов - заступник голови українського Верховного суду та очільник Касаційного господарського суду у його складі. З 2017 року він очолює Касаційний господарський суд. Також він отримав посаду заступника голови реформованого Верховного суду, до складу якого увійшла господарська палата.