Тайфун "Вамко" спричинив найгіршу повінь за останні роки на Філіппінах

"Вамко" є 21-м тропічним штормом
Тайфун "Вамко" спричинив найгіршу повінь за останні роки на Філіппінах
Наслідки тайфуну Вамко на Філіппінах (фото: Reuters)
13 Листопада 2020, 04:04
читать на русском

Унаслідок потужного тайфуну "Вамко", що вирує на Філіппінах, загинуло щонайменше семеро осіб, ще 200 тис. жителів евакуйовано.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Філіппін Родріго Дутерте 12 листопада наказав державним установам пришвидшити зусилля з надання допомоги після того, як внаслідок потужного тайфуну загинуло щонайменше семеро людей і відбулося одне з найстрашніших наводнень за останні роки в столиці Філіппін - Манілі.

Тайфун "Вамко" вже восьмий, який накрив Філіппіни за останні два місяці. Жителів змушені були вилазити на дахи, чекаючи порятунку після того, як десятки тисяч будинків були затоплені.

На головному острові Лусон, де проживає половина населення країни, а це майже 54 млн. людей, внаслідок тайфуну загинули жителі: декілька потопельників, літнього чоловіка вдарило дерево, а трьох робітників розчавило обвалами складу.

Читайте також

Зазначається, що на початку цього місяця "Вамко" вже вбив 25 людей та зруйнував тисячі будинків.

Будьте впевнені, уряд не залишить нікого позаду, - сказав Дутерте.

Президент запевнив, що надасть притулок, товари першої необхідності, фінансову допомогу та консультації.

Найбільший "Вамко" був вечері 11 листопада. Він рухався зі швидкістю вітру 155 км/год та поривами до 255 км/год. До того вже евакуювали близько 200 000 людей.

Дутерте наголосив що руйнування останніх тижнів було "суворим нагадуванням про терміновість колективних дій для боротьби з наслідками зміни клімату".

Читайте також

Майже три мільйони домогосподарств у Манілі та околицях були без живлення, коли люди пробирались через повені до пояса, несучи цінності та домашніх тварин. Берегова охорона пропливала коричневою паводковою водою до висоти стовпів електрики в деяких районах, тоді як рятувальники використовували гумові човни та імпровізовані поплавці, щоб перевезти дітей та людей похилого віку в безпечне місце.

У деяких передмістях на схід від Маніли жителі знайшли прихисток на вершинах затоплених будинків. Приблизно 40 000 будинків були повністю або частково затоплені в районі Марікіна.

Мешканці розмістили в соцмережах зображення затоплених будинків, а агентство з питань стихійних лих заявило, що частини 36 міст і селищ затоплені.

Рейси та масовий транзит у Манілі були припинені, а портові операції припинені. Робота уряду була зупинена, а фінансові ринки закриті.

"Вамко" попрямував до В'єтнаму, в результаті якого за останній місяць загинули щонайменше 160 людей у ​​центральних районах.

Читайте також

Нагадаємо, 1 листопада повідомлялося, що на Філіппінах влада евакуювала близько мільйона осіб через наближення потужного тайфуна "Гоні". Через ймовірні наслідки негоди, влада вирішила розпочати евакуацію населення. Синоптики прогнозують масштабні повені, зсуви ґрунту та потужні пориви вітру.

Влада Філіппін закликала жителів східних прибережних районів евакуюватися перед приходом тайфуну "Вамко" (Vamco).

1