Талібан входить до столиці Афганістану - ЗМІ

Бойовики пообіцяли взяти місто без бою, якщо уряд оголосить капітуляцію
Талібан входить до столиці Афганістану - ЗМІ
Таліби в Афганістані Фото: TRT World Now @TRTWorldNow
15 Серпня 2021, 12:01
читать на русском

Бойовики радикального руху "Талібан" і Афганістані захопили всі ключові міста в країні та готові увійти до столиці - Кабулу.

Як повідомляє The Guardian, Кабул - останнє велике місто, над яким ще зберігається контроль урядових сил. Представники руху "Талібан" вже контролюють всі прикордонні переходи Афганістану, країну можна залишити тільки з аеропорту Кабула.

Адміністрація президента Афганістану стверджує, що Кабул не піддавався нападу і ситуація в місті перебуває під контролем.

Однак лідери талібів оголосили, що призупиняють наступ, щоб домовиться з урядовими силами про мирну здачу міста. Вони закликали своїх бойовиків утримуватися від насильства в Кабулі і пообіцяли зберегти безпечні коридори для тих, хто хоче залишити столицю. Таліби обіцяють, що мирні жителі не постраждають, а військовим обіцяна амністія.

Ми заявляємо, що Ісламський Емірат нікому не буде мстити. Ті, хто служив в армії і в адміністрації уряду Кабула, прощені і знаходяться в безпеці. Всі повинні залишатися в своїх будинках і не намагатися покинути країну. Ми хочемо, щоб все афганці бачили себе частиною ісламської системи, яку ми створимо, - зазначається у заяві лідерів політичного крила талібів у Твіттері.

Нагадаємо, ситуація в Афганістані загострилася влітку після відходу військового контингенту США і НАТО.


Довідка: Війна в Афганістані розпочалась 7 жовтня 2001 року, після того, як США ввели до країни війська і відсторонили "Талібан" від влади.

У 2004 році в країні відбулись вибори та був сформований новий уряд.

29 лютого 2020 року США та "Талібан" підписали мирну угоду. Вона передбачає виведення американських військ з Афганістану. Своєю чергою, таліби зобов’язалися не приховувати представників інших терористичних угруповань і провести повноцінні переговори з урядом Афганістану.

Читайте також

1