Територію України планують поділити на 10 зон: що це означає

Новий поділ дасть економічні переваги та дозволить ефективніше розвивати регіони
Головне
Територію України планують поділити на 10 зон: що це означає
Олексій Чернишов (фото: УНІАН)
11 Березня 2021, 13:12
читать на русском

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов розповів, що Україну планують поділити на функціональні зони. Новий поділ території дозволить ефективно зосередити ресурси, спрямовані на розвиток регіонів.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Зазначається, що поділ на 10 функціональних типів дає економічні переваги та дозволить ефективніше розвивати регіони. Області планують поділити за схожістю соціально-економічних характеристик і без прив'язки до встановлених кордонів.

В уряді визначили 10 функціональних типів в межах державної регіональної політики на період до 2027 року:

  1. Гірські території Українських Карпат
  2. Макрорегіон "Азов-Чорне море"
  3. Прикордонні регіони
  4. Прикордонні території у несприятливих умовах
  5. Тимчасово окуповані території України
  6. Природоохоронні території (Смарагдова мережа)
  7. Міські агломерації
  8. Центри економічного розвитку
  9. Монофункціональні старопромислові міста
  10. Сільські території у несприятливих умовах

Як повідомив Чернишов, ідея полягає в тому, щоб направляти фінансування не на області, як було раніше – а на території. Оскільки в одній області можуть бути населенні пункти, які вимагають абсолютно різного підходу до розвитку.

Читайте також

За його словами, перша зона з десяти — гірські території українських Карпат. Це відразу кілька областей, які потрібно розвивати. Далі, макрорегіон Азов-Чорне море, до якого входить узбережжі Чорного й Азовського морів. Там одні й ті ж проблеми.

Далі, наприклад, прикордонні регіональні зони. На сході й на заході вони різні — в першому випадку — в несприятливих умовах, у другому — навпаки. Також є монофункціональні міста, є шахтарські регіони, які вимагають абсолютно іншої логіки, - сказав міністр.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав указ № 89/2021 "Про затвердження Положення про Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України".

Конгрес братиме участь у виробленні державної регіональної політики. Крім того, він має вивчати та узагальнювати міжнародний досвід у сфері територіального розвитку з урахуванням стандартів Європейської хартії місцевого самоврядування.

1