Терориста Стрєлкова-Гіркіна на росії відправили до колонії на чотири роки

Судовий процес проходив у закритому режимі, попри те, що Гіркін та його захист просили відкрити для слухачів й журналістів.
Важливо
Терориста Стрєлкова-Гіркіна на росії відправили до колонії на чотири роки
Ігор Гіркін
25 Січня 2024, 19:51
читать на русском

Російський суд засудив так званого колишнього "міністра оборони "ДНР" Ігоря Гіркіна до чотирьох років колонії. Його звинуватили в "публічних закликах до екстремістської діяльності".

Про це повідомляє  BBC.

Під час дебатів 18 січня прокурор просив призначити терористу чотири роки і 11 місяців колонії загального режиму. Водночас максимальне покарання в Росії за статтею про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності - п'ять років позбавлення волі.

Судовий процес проходив у закритому режимі, попри те, що Гіркін та його захист просили відкрити для слухачів й журналістів.

Терориста затримали ще в липні 2023 року. Тоді ж справу проти нього порушили через публікації в Telegram, в яких він закликав ФСБ до екстремізму. Провину він не визнає.

Вже у листопаді, під час перебування в СІЗО, Гіркін заявив, що планує балотуватись в президенти Росії у 2024 році. Зокрема він закликав соратників почати кампанію з його висунення і створити ініціативну групу для збору підписів. Його плани провалились.

Ігор Стрєлков, також відомий за прізвищем Гіркін, є колишнім офіцером ФСБ, який брав участь в окупації Донецької області у 2014 році. Тоді ж він очолив так зване "Міністерство оборони "ДНР".

Крім того, він причетний до знищення малайзійського рейсу MH17 у липні 2014 року. Суд Гааги визнав Стрєлкова винним у знищенні літака та оголосив у міжнародний розшук. Росія відмовляється самостійного його видавати правосуддю.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України Гіркін активно критикував російське військове керівництво й особисто диктатора Володимира Путіна. Він звинувачував їх у провалах на фронті.

Читайте також