Гіркіна, Дубинського і Харченка засудили до довічного ув`язнення у справі МН17

Катастрофа малазійського літака на Донбасі у 2014 році забрала життя 298 людей
Головне
Гіркіна, Дубинського і Харченка засудили до довічного ув`язнення у справі МН17
Авіакастрофа MH17 фото: gettyimages
17 Листопада 2022, 19:35
читать на русском

Гаазький суд засудив Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та Леоніда Харченка до довічного ув'язнення у справі про катастрофу малайзійського літака рейсу MH17 у 2014 році на Донбасі.

Про це стало відомо з трансляції суду.

"Суд засуджує Гіркіна, Дубинського та Харченка до довічного ув'язнення. Суд наказує взяти їх під варту. Розгляд справи в першій інстанції закінчено. Протягом 14 днів може бути подана апеляція", - сказав головуючий суддя.

Суд Гааги заявив про відсутність пом'якшуючих обставин для обвинувачених.

При цьому Гіркін весь час заперечував причетність "ДНР" і своїх бійців до катастрофи літака, Дубинський заявляв лише про нібито фальсифікацію доказів, а Харченко говорив про нібито відсутність установки "Бук" у вказаному районі.

Суддя зазначив, що висловлювання обвинувачених розцінюються як відірвані від реальності, що сприятиме лише обтяженню покарання.

"Попри те, що вони думали, що збили військовий літак, а не пасажирський, їхні дії були навмисними та призвели до смертельних наслідків", - додав він.

Суд вважає вимоги сімей загиблих щодо компенсації цілком законними. Суд присудив виплати у повному обсязі. Повну суму відшкодування збитків судом встановлено у розмірі 16 млн євро.

Сьогоднішній вирок суду Гааги у справі MH17 є важливим рішенням, але також необхідно притягти замовників до відповідальності, написав у своєму Twitter  президент України Володимир Зеленський.

Важливе рішення суду в Гаазі. Винесено перші вироки винним у збитті літака MH17. Притягнення до відповідальності замовників також має вирішальне значення, оскільки почуття безкарності породжує нові злочини. Ми повинні розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі звірства, вчинені РФ тоді і зараз, неминуче", - наголосив глава української держави.

Також на рішення суду Гааги відреагував і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Вітаю перші вердикти щодо MH17. Глибокі спільні зусилля України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії. Сьогоднішні вироки посилають Росії сигнал: ніяка брехня не допоможе уникнути правосуддя. Усі злочинці у російській ієрархії мають бути притягнуті до відповідальності", - написав він у Twitter.

Довідка: Ігор Гіркін ("Стрєлков") - відставний офіцер збройних сил РФ, колишній полковник ФСБ, громадянин Росії. На час збиття літака називав себе "міністром оборони" так званої "ДНР".

Сергій Дубінський ("Хмурий") - російський військовик, полковник ГРУ, громадянин Росії. Дубінський був ключовою фігурою в організації транспортування "Бука" з Донецька на місце ймовірного пуску ракети.

Леонід Харченко ("Кріт") - громадянин України. У 2014 році він був командиром одного з розвідпідрозділів "ДНР". Його вважають причетним до транспортування "Бука" на місце запуску.

Олег Пулатов ("Гюрза") - підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ. Слідство вважало, що він брав участь у перевезенні "Бука" окупованою територією, охороняв його, а в момент запуску ракети був поруч з ЗРК.

Нагадаємо, катастрофа MH17 сталася 17 липня 2014 року у розпал бойових дій на Донбасі. У небі над Донецькою областю було збито літак Malaysia Airlines, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур (Малайзія). В результаті загинули всі 283 пасажири та 15 членів екіпажу.

Політ тривав менш як три години, коли українські авіадиспетчери о 16:20 за київським часом втратили зв'язок із літаком. За даними слідства, в цей момент лайнер збила російська ракета "Бук". Фюзеляж розвалився на кілька частин та впав на окупованій території.

Читайте також

1