Тетянин день 25 січня: традиції свята

У свято заведено робити добрі справи та допомагати нужденним
Тетянин день 25 січня: традиції свята
25 Січня 2023, 08:05
читать на русском

25 січня християни східного обряду відзначають Тетянин День, присвячений святій Тетяні Римській. Вона віддала своє життя за християнську віру.

Свята Тетяна жила в Римі в III столітті н.е. в знатній родині. Тетяну виховували в християнській вірі. Вона прийняла обітницю цнотливості, допомагала нужденним і присвятила церкві все життя. 25 січня її стратили язичники.

У 1755 році в День Тетяни російська імператриця видала указ про заснування Московського державного університету. Так 25 січня неофіційно стало спочатку днем МДУ, а потім і офіційним святом в РФ. В Україні ж ця дата не є офіційною.

Традиції Тетяниного дня

У свято віряни відвідують церкву, де відбувається святкове богослужіння на честь великомучениці. Можна також поставити свічки та помолитися за успіхи у навчанні, оскільки великомученицю Тетяну вважають покровителькою учнів.

У свято господині пекли круглий хліб, форма якого нагадувала сонце. Кожен член сім'ї відламував шматочок цього хліба, щоб узяти частину сонця.

Дівчата у свято робили невеликі пензлики з ганчір'я та пір'я і ставили їх у "бабин кут" у будинку хлопця, який подобався. Вважалося, що тоді дівчина точно вийде заміж за цього хлопця, а їхнє подружнє життя буде щасливим.

Цього дня жінки, які мають ім'я Тетяна, відзначають іменини.

Молитва до святої Тетяни

О, свята мучениця Тетяно, прийми нині нас, молящихся і припадаючих до святої ікони твоєї. Молися за нас, рабів Божих (імена), нехай позбавимося всяких скорбот і хвороб душевних і тілесних і благочесно поживемо в справжньому житті, і в майбутньому столітті сподоби нас з усіма святими поклонятися в Трійці славному Богу, Отцю і Сину і Святому Духу, повсякчас і на віки віків. Амінь.