Третя платіжка за газ з'явиться в Україні: платитимемо за утримання внутрішньобудинкових мереж

Відповідальність за експлуатацію та підтримку робочого стану загальнобудинкових мереж у багатоповерхівці ляже на співвласників будинку
Третя платіжка за газ з'явиться в Україні: платитимемо за утримання внутрішньобудинкових мереж
Газ (Фото: pexels)
14 Листопада 2023, 13:39
читать на русском

Зараз побутовим споживачам приходить два рахунки: за сам газ і за його транспортування. Але так, як із тарифу на доставку виключили плату за утримання внутрішньобудинкових мереж, то за це українці незабаром платитимуть окремо.

Про це пише видання "ГазПравда".

Експерти пояснюють, що раніше єдиний платіж за газ включав у себе плату за техобслуговування, але чи виконували облгази свої зобов'язання належним чином, невідомо. Тепер же відповідальність за експлуатацію та підтримку робочого стану загальнобудинкових мереж у багатоповерхівці ляже на співвласників будинку, а в приватному житловому будинку і безпосередньо в квартирах – на господаря.

Нагадаємо, у Кабміні продовжили дію ПСО (покладання спеціальних обов'язків) на учасників ринку природного газу. Тож вартість залишиться на колишньому рівні:

  • виробники тепла для населення до 15 квітня 2024 року – 7 420 гривень за тисячу кубометрів;
  • вартість газу з ПДВ для виробників тепла, які забезпечують бюджетні установи – 16 390 гривень;
  • виробники тепла для промисловості – за ринковими цінами.

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" (забезпечує понад 12,4 млн українських домогосподарств) продовжила дію тарифного плану "Фіксований", який складатиме 7,96 грн. за куб. м (з ПДВ) до травня 2024 року.

Читайте також

1