Три країни розробили план з порятунку України: подробиці від прем’єр-міністра Польщі

План порятунку України складається з 10 пунктів
Головне
Три країни розробили план з порятунку України: подробиці від прем’єр-міністра Польщі
Прапор України Фото: КОДА
25 Березня 2022, 18:09
читать на русском

Польща Словенія та Чехія підготували "план порятунку України", який складається з десяти пунктів.

Про це у статті для Politico повідомив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

За його словами, Польща разом зі Словенією та Чехією підготували список дій, які ЄС має виконати, якщо Євросоюз дійсно хоче припинити війну.

У Києві йде битва — не лише за майбутнє України, а й за майбутнє всього континенту. І якщо Київ впаде, це буде кінець Європи, якою ми її знаємо. Минув місяць, як росія розпочала повний наступ на Україну. Відтоді Захід ввів чотири пакети санкцій проти росії, але війна триває. Заходів явно недостатньо. Потрібно зробити набагато більше, і швидко, - каже Моравецький.

Він нагадав, що пасивність політиків напередодні Другої світової війни не зупинила Гітлера - навпаки, це дало йому більше простору для дій.

Наше завдання сьогодні — не повторити ту саму помилку, - зазначає політик.

Тож, який план підготували міжнародні партнери для підтримки України та припинення війни (далі - пряма мова Моравецького):

По-перше, ми повинні відключити всі російські банки від міжнародної платіжної системи SWIFT. Інакше російська економіка адаптується до нових умов протягом кількох тижнів.

По-друге, ми повинні запровадити спільну політику притулку для російських солдатів, які відмовляються служити злочинному режиму в Москві.

По-третє, ми повинні повністю припинити російську пропаганду в Європі. Свобода слова не означає право на брехню.

По-четверте, ми повинні блокувати російські кораблі з наших портів.

По-п’яте, така ж блокада має бути введена для автомобільного транспорту в росії та з росії.

По-шосте, ми повинні запровадити санкції не лише проти олігархів, а й щодо всього їхнього бізнес-середовища.

По-сьоме, ми повинні припинити дію віз для всіх громадян росії, які хочуть в’їхати до ЄС. Російський народ повинен зрозуміти, що він понесе на собі наслідки цієї війни. І ми сподіваємося, що вони відвернуться від путіна.

По-восьме, ми повинні ввести санкції проти всіх членів партії путіна "Єдіная росія". Вони прекрасно знають, що відбувається в Україні, і їхня співучасть безперечна.

По-дев’яте, ми повинні ввести повну заборону на експорт до росії технологій, які можна використовувати для війни.

І по-десяте, ми повинні виключити росію з усіх міжнародних організацій. Ми не можемо сидіти за одним столом зі злочинцями.

Якщо це не зупинить війну, то треба йти далі. У Києві ми запропонували миротворчу місію під егідою НАТО та інших міжнародних організацій. Якщо ми не можемо запровадити ефективні санкції, у нас немає вибору: ми повинні захищати народ України нашими власними щитами.

Якщо ми хочемо відновити мир, путін повинен знати, де червона лінія — лінія, яку він не може переступити. Те, що росія має ядерний арсенал, не може бути приводом для пасивності. Ми повинні усвідомлювати цю загрозу, але вона не може нас стримати. Інакше путін піде тільки далі.

Що ми будемо робити, якщо путін наступним чином потягнеться до Кишинева, столиці Молдови? Або якщо він нападе на Вільнюс і Варшаву? А якщо він хоче зайняти Гельсінкі? Чи почнемо ми сприймати цю загрозу серйозно лише тоді, коли він відправить танки до Берліна? Лінія повинна бути проведена, і вона повинна бути проведена зараз.

План, який ми пропонуємо, не тільки можливий, а й необхідний. Ми маємо знайти в собі мужність не повернутись спиною до страждань України і протистояти цьому історичному виклику, - зазначив Моравецький.

Читайте також

1