У 2024 році середня пенсія українців може зрости до шести тисяч гривень

Важливо
Якщо ухвалять поточну редакцію держбюджету на 2024 рік. то зросте прожитковий мінімум, від якого залежать розміри пенсії.
Важливо
19 Жовтня, 11:35 230

Кабмін ухвалив проєкт державного бюджету на 2024 рік. Більшість видатків хочуть направити на оборону та безпеку. Відповідно до нього, у 2024 році планують збільшити прожитковий мінімум. З 1 січня 2024 він становитиме 2920 грн.

Наступного року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, має зрости з нинішніх 2093 до 2361 гривні, тобто на 268 гривень. Саме цей прожитковий мінімум використовується при обчисленні пенсій.

Від нього залежить розмір мінімальної пенсії та різних надбавок, наприклад: за понаднормовий стаж, за особливі заслуги, доплати ветеранам війни тощо. До прожиткового мінімуму також прив’язані розміри різноманітних державних соціальних допомог, які цього року не переглядалися і не індексувалися взагалі.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що наступного року відбудеться індексація всіх пенсій. Він підкреслив, що будуть запроваджені коефіцієнти та бали, які дозволять людям з однаковими умовами виходу на пенсію, незалежно від його часу, отримувати однакову пенсію й однакову індексацію.

"Це дозволить у 2024 році підвищити середню пенсію до 6 тисяч гривень", – резюмував він.

Нагадаємо, в Україні наступного року може бути запроваджена уніфікована гарантована соціальна допомога для громадян. Вона залежатиме від базового доходу сім'ї.

Читайте також