У 2024 році середня пенсія українців може зрости до шести тисяч гривень

Якщо ухвалять поточну редакцію держбюджету на 2024 рік. то зросте прожитковий мінімум, від якого залежать розміри пенсії.
Важливо
У 2024 році середня пенсія українців може зрости до шести тисяч гривень
Пенсія (Фото: pexels)
19 Жовтня 2023, 11:35
читать на русском

Кабмін ухвалив проєкт державного бюджету на 2024 рік. Більшість видатків хочуть направити на оборону та безпеку. Відповідно до нього, у 2024 році планують збільшити прожитковий мінімум. З 1 січня 2024 він становитиме 2920 грн.

Наступного року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, має зрости з нинішніх 2093 до 2361 гривні, тобто на 268 гривень. Саме цей прожитковий мінімум використовується при обчисленні пенсій.

Від нього залежить розмір мінімальної пенсії та різних надбавок, наприклад: за понаднормовий стаж, за особливі заслуги, доплати ветеранам війни тощо. До прожиткового мінімуму також прив’язані розміри різноманітних державних соціальних допомог, які цього року не переглядалися і не індексувалися взагалі.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що наступного року відбудеться індексація всіх пенсій. Він підкреслив, що будуть запроваджені коефіцієнти та бали, які дозволять людям з однаковими умовами виходу на пенсію, незалежно від його часу, отримувати однакову пенсію й однакову індексацію.

"Це дозволить у 2024 році підвищити середню пенсію до 6 тисяч гривень", – резюмував він.

Нагадаємо, в Україні наступного року може бути запроваджена уніфікована гарантована соціальна допомога для громадян. Вона залежатиме від базового доходу сім'ї.

Читайте також

1