У Білорусі лауреата Нобелівської премії Біляцького засудили до 10 років тюрми

Також з Біляцького хочуть стягнути 330 тисяч доларів штрафу
Головне
У Білорусі лауреата Нобелівської премії Біляцького засудили до 10 років тюрми
3 Березня 2023, 15:29
читать на русском

У Білорусі у п’ятницю, 3 березня, лауреата Нобелівської премії, голову правозахисного центру Вясна Алеся Біляцького засудили до десяти років позбавлення волі.

Про це повідомляє пресслужба центру.

Соратників Біляцького заступника голови Вясни та віцепрезидента FIDН Валентина Стефановича засудили до десяти років, юриста Вясни та координатора кампанії "Правозахисники за вільні вибори" Володимира Лабковича — до семи років позбавлення волі.

Правозахисника Вясни Дмитра Соловйова засуджено заочно до восьми років позбавлення волі, він перебуває за кордоном. Обвинуваченим також присудили виплату штрафу 840 тисяч рублів (близько 330 тисяч доларів).

Держобвинувачення вимагало 12 років колонії для Алеся Біляцького, 11 років колонії — для Валентина Стефановича та дев’ять років — для Володимира Лабковича.

Біляцький, Стефанович та Лабкович не визнали провину. На суді жодне клопотання (про процес білоруською мовою, про зняття наручників, надання часу для ознайомлення зі справою та інше) не було задоволено.

Правозахисників звинувачують за ч. 4 ст. 228 ("контрабанда організованою групою") та ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу ("фінансування групових дій, що грубо порушують громадський порядок").

"У традиціях білоруського народу — допомагати людям, які перебувають у біді. Але якщо таким чином трактується Кримінальний кодекс, який застосовується проти такої благодійної допомоги один одному, це антилюдяно. Ось до травня 2020 року чомусь така допомога була можлива, а після травня її заборонили", — сказав Біляцький.

Алесь Біляцький отримав Нобелівську премію миру у 2022 році.

Нагадаємо, Норвезький Нобелівський комітет прийняв рішення присудити Премію миру 2022 року правозахиснику з Білорусі Алесю Беляцькому, російській правозахисній організації "Меморіал" та українській правозахисній організації "Центр громадянських свобод