У центрі Києва нардеп будує хмарочос на аварійному схилі

Будівництво розпочали на схилі, де вже відбувся зсув ґрунту
У центрі Києва нардеп будує хмарочос на аварійному схилі
22 Вересня 2023, 09:23
читать на русском

У центрі Києва відновили скандальне будівництво – на місці, де не можна будувати будинки понад 27 метрів, зводять хмарочос заввишки 100 метрів. Власник компанії-замовника будівництва – позафракційний нардеп, колишній регіонал Віктор Бондар.

Про те, як змогли розпочати будівництво та хто за цим стоїть пише OBOZREVATEL.

Цей новий житловий комплекс, відомий як "Egoist Residence", розташований на вулиці Мечникова, 7. У планах будівництва передбачено будівництво 33-поверхової будівлі, п'ять поверхів будуть під землею, а також підземний паркінг. У комплексі планується продати 201 квартиру.

Це будівництво порушує правила забудови, оскільки у зоні, де вона відбувається, заборонено будувати будинки понад 27 метрів. Схил на цьому місці також знаходиться в аварійному стані, і тут вже був зсув ґрунту в 2016 році.

У реєстрі судових рішень перебуває кілька документів щодо майбутнього житлового комплексу. Замовником будівництва є компанія "Будинформ." У 2004 році компанія отримала в оренду ділянку землі площею 0,22 га на 15 років з призначенням для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з офісними приміщеннями та автостоянкою. Містобудівні умови та обмеження було видано у 2010 році, але у 2013 році вони стали недійсними через введення в дію Закону "Про регулювання містобудівної діяльності".

Незважаючи на це, Департамент архітектури та будівельної інспекції (ДАІ) все одно видав дозвіл на будівництво у 2018 році. Це призвело до об'єднання киян, які мають квартири поряд із запланованим будівництвом, та подання позову до суду. Суд у першій інстанції визнав, що ДАСІ, надаючи дозвіл на будівельні роботи, діяла поза повноваженнями, недоцільно, з упередженістю, недобросовісно та без дотримання принципу рівності перед законом, при цьому запобігаючи будь-якій формі дискримінації.

Проте забудовник продовжив судові провадження. І коли судові процеси не привели до остаточних рішень, компанія, яка придбала ще незабудовані приміщення в ЖК Egoist Residence, звернулася до суду. По суті, "Будинформ" та його партнери протягом багатьох років наполягали на своєму праві будувати хмарочос на цьому схилі.

У 2012 році прокуратура домоглася судового рішення щодо припинення договору оренди землі. Але в лютому 2014 року апеляційний суд відновив термін подання скарги і відмінив рішення про розірвання договору оренди.

Тим не менш, термін дії оренди минув у 2019 році. Згідно з правилами, якщо місцева влада не ухвалює рішення про припинення оренди протягом місяця, договір автоматично продовжується. Київська міськрада відмовилася продовжувати договір оренди, але зробила це із запізненням. У результаті забудовник зміг довести у судах своє право використання цієї землі.

Будівництво проводиться на небезпечному схилі, а доступ до ділянки можливий лише через лікарню. Проект передбачає будівництво будівлі заввишки 100 метрів у зоні, де дозволено будувати лише будівлі заввишки 27 метрів.

Тепер важливо зрозуміти, хто і чому будує цей хмарочос і чому не вдається зупинити будівництво.

Власником "Будинформу" є народний депутат Віктор Бондар, який не є членом будь-якої фракції (раніше він був частиною групи "За Майбутнє"). Бондар раніше був частиною Регіональної партії та обіймав посаду заступника голови Державної митної служби (на той момент головою був Ігор Калєтнік).

Бондар відомий як впливова постать у політичних та бізнес-колах. У минулому він був міністром транспорту та зв'язку за президента Віктора Ющенка, потім працював у Секретаріаті президента і очолював адміністрацію Дніпропетровської області. В епоху президента Віктора Януковича Бондар став депутатом та вступив до Партії регіонів.

Потім Бондар увійшов до партії "Відродження", висувався 2019-го у президенти України. 2019-го політик увійшов до парламенту як самовисуванець, однак, як він уже робив раніше, потім приєднався до "За Майбутнє", потім знову став позафракційним.

І хоча як політичний діяч Віктор Бондар залишається малопомітним, він уміло використовує свій вплив. Набагато вдалі справи у бізнесі. Поки Бондар ходить на засідання парламенту, його компанія будує елітний ЖК у самому центрі Києва. Квартири тут можна буде продати за сотні тисяч доларів. А на готовому ЖК депутат зможе заробити мільйони доларів.

При цьому з урахуванням, що замість 27 метрів будівля буде заввишки 100 метрів, сам будинок знаходиться на схилі, далеко не факт, що в ЖК вже після будівництва не виникнуть проблеми через сходження ґрунту. Однак цілком імовірно, що на той момент площі в елітній багатоповерхівці вже розпродадуть і це стане проблемою нових власників.

Як раніше повідомлялось, причетні до корупції в Києві чиновники регулярно виїжджають з України під час війни. Якщо мер столиці – посада публічна, і його перетини кордону, які щоразу висвітлюються, є бодай чимось обґрунтованими, то його заступники і голови КП взагалі не мали б у такий час покидати Україну. Але ж їздять – і неодноразово.

Читайте також

1