У деокупованому Ізюмі на Харківщині ексгумація тіл триватиме майже два тижні, - мер

Тіла загиблих на експертизу везуть до Харкова
У деокупованому Ізюмі на Харківщині ексгумація тіл триватиме майже два тижні, - мер
Масове поховання поблизу Ізюма Харківської області / Фото: t.me/V_Zelenskiy_official
19 Вересня 2022, 14:09
читать на русском

У звільненому від російських окупантів Ізюмі Харківської області ексгумація тіл загиблих мешканців та військових триватиме ще майже два тижні.

Про це заявив мер міста Валерій Марченко, повідомляє Суспільне.

За його словами, співробітники всіх служб проводять ексгумацію, викопують похованих. За можливості відбувається ідентифікація, потім усіх відправляють у Харків для подальших експертиз.

Ця робота триватиме ще майже два тижні, бо поховань дуже багато. Поки нових не знайшли, але кажуть, що такі є, тож їх шукають, – розповів мер Ізюма.

Марченко пояснив, що станом на 18 вересня в Ізюмі залишаються до 15 тисяч мешканців, люди починають повертатися у місто.

Наразі в Ізюмі залишаються 13–15 тисяч жителів, до 24 лютого було більш як 45 тисяч. Хоча вже зараз не масово, але люди починають повертатися. Усі не повернуться, багатьом немає де жити – розбомблено, розбито квартири, будинки. Попереду зима, - зазначив він.

Мер прогнозує, що через місяць в Ізюмі буде близько 25–30 тисяч осіб. При цьому світло з'явиться у місті максимум через два тижні, зараз ведуться роботи з газифікації міста, тому що газу немає, але це будуть переважно приватні будинки.

Також везуть в Ізюм гуманітарну допомогу. Від понеділка, 19 вересня, планують відкривати мобільні офіси банків, де можна буде зняти гроші. Також на пошті планують відновити видачу пенсій тим, хто отримував її через пошту.

Нагадаємо, що у лісі біля звільненого від російських окупантів Ізюма виявили понад 400 могил. Тіла мають ознаки тортур, там є діти. Загалом за час окупації в Ізюмі окупанти вбили понад тисячу мирних українців.

Читайте також

1