У Держекоінспеції за рік нарахували лише 312 мільйонів збитків лісам України

У 2019-му році у відомстві звітували про 167 мільйонів збитків
У Держекоінспеції за рік нарахували лише 312 мільйонів збитків лісам України
Ліс з України вивозять вагонами (Фото: ЧАС)
13 Січня 2021, 15:00
читать на русском

У 2020 році рослинному світу України нанесено близько 312 мільйонів гривень збитків.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

У порівнянні з 2019 роком спостерігається динаміка зростання розрахованих збитків: торік сума шкоди, завданої довкіллю, становила 167 мільйонів гривень,- констатував Мальований.

На думку головного еколога країни розрахунок більшої суми збитків свідчить про ефективнішу роботу Держекоінспекції. Зокрема, торік була проведена комплексна перевірка лісгоспів, під час якої виявлено багато порушень.

Основним завданням інспекції на 2021 рік Мальований вважає збільшення ефективності боротьби з лісовим браконьєрством.

Читайте також

Тому Держекоінспекція підписала Меморандум про співпрацю з Національним центром управління та випробування космічних засобів, щоб отримувати аерокосмічні знімки земної поверхні. Це дасть змогу оперативніше знаходити вирубки, розробки кар’єрів, забруднення моря та вчасно вживати заходів для припинення порушень.

На жаль, зменшення масштабів лісового браконьєрства лише за допомогою потужного екологічного контролю не є можливим. Сьогодні здійсненню порушень сприяє недосконале законодавство, яке потрібно доопрацьовувати. Першочергово необхідно збільшувати відповідальність за шкоду, яка завдається довкіллю, підвищувати штрафи та збитки за вирубку, - констатував Мальований.

Нагадаємо, виконавчий директор програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен заявила, що вирубка лісів та зміни клімату несуть серйозні загрози країнам Карпатського регіону.

За її словами, дерева незаконно вирубують та вивозять за кордон - це має негативні наслідки для екосистеми. Також вона нагадала про кілька руйнівних повеней, які за останні роки пережила Україна. Андерсен наголосила, що праліси Карпат зникають із загрозливою швидкістю.

1