У Дніпрі дитина проковтнула кравецьку шпильку: вона підкололась до трахеї (фото)

Лікарі ухвалили вкрай нестандартне рішення, щоб видалити стороннє тіло
У Дніпрі дитина проковтнула кравецьку шпильку: вона підкололась до трахеї (фото)
Кравецькі шпильки Фото: Pexels
3 Листопада 2021, 23:05
читать на русском

У Дніпрі дитина проковтнула кравецьку шпильку, вона прикололась до трахеї. На щастя, лікарям вдалося її вийняти та врятувати дитину.

Про це повідомила Дніпропетровська обласна дитяча лікарня.

Зазначається, що дитина, яка за необережністю проковтнула булавку, потрапила до приймального відділення Дніпропетровської обласної дитячої лікарні ввечері.

Здавалося б, ну що складного у видаленні стороннього тіла з дихальних шляхів дитини? Ми робимо це чи не щодень. І коли здається, що наших лікарів вже нічим не здивувати... То виявляється, ця ситуація вкрай нестандартна. Але, з усім тим - розв’язувана, - повідомили у лікарні.

Стороннє тіло вдалось видалити, оскільки в складну хвилину були поруч анестезіологи, хірурги, реаніматологи, ендоскопісти та інші професіонали. Як діяли лікарі:

  1. Зробили діагностичне ендоскопічне дослідження з метою виявлення, власне, тієї шпильки.
  2. Оглянули гортань та голосові зв'язки.
  3. Виявили шпильку, яка підкололась до трахеї.
  4. Намагались видалити предмет за допомогою спеціальної петлі, захопивши його. Але тут все відбувалося не так, як планували лікарі: "В якийсь момент стороннє тіло починає мігрувати вниз по дихальних шляхах, до правого, меншого за діаметром бронха (друге фото). І не просто рухаючись головкою до низу, а ще й підколюючись до сегментарного бронха".
Кравецька шпилька на рентгені

Кравецька шпилька на рентгені Фото: facebook.com/odkl.org

За словами лікарів, вони усвідомили, що петля тримає кравецьку шпильку. Тому хоч крапля необережності – і буде не лише сторонній предмет, але й ускладнення від нього (травма бронха, кровотеча).

Найголовніше - врятувати життя дитини! Тож, обговоривши ситуацію та прорахувавши різні варіанти розвитку подій, приймаємо вкрай нестандартне рішення - ввести через жорсткий бронхоскоп гнучкий бронхоскоп та здійснити спробу видалення стороннього тіла з сегментарного бронха, - розповіли медики.

Кравецька шпилька на рентгені Фото: facebook.com/odkl.org

Після певних обережних та повільних маніпуляцій лікарям вдалося видалити злощасну шпильку з дихальних шляхів маленького пацієнта, майже не травмуючи слизову ані бронха, ані трахеї. А злагоджені дії всієї команди висококваліфікованих спеціалістів дозволили уникнути великого оперативного втручання.

Кравецька шпилька Фото: facebook.com/odkl.org

Дівчинка прокинулась у задовільному стані і з гарним самопочуттям її відпустили додому.

Нагадаємо, що у Дніпрі однорічний хлопчик проковтнув чотирисантиметровий металевий болт та не міг дихати.

Читайте також

1