У Євросоюзі попередили про негативні наслідки частої ревакцинації від коронавірусу

Надто часті щеплення можуть негативно вплинути на імунну систему людини
У Євросоюзі попередили про негативні наслідки частої ревакцинації від коронавірусу
Щеплення від коронавірусу (фото: УНІАН)
12 Січня 2022, 18:24
читать на русском

За даними Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА), бустерні дози кожні чотири місяці можуть послабити імунну систему і втомити людей.

Про це пише видання  Bloomberg.

Агентство рекомендує замість цього залишати більше часу між програмами ревакцинації та прив’язувати їх до початку холодного сезону в кожній країні.

Бустери можна зробити один раз, можливо двічі, але це не те, що потрібно повторювати постійно, – сказав Марко Кавалері, керівник відділу біологічних загроз здоров’ю та стратегії вакцин EMA. - Нам потрібно подумати про те, як ми можемо перейти від поточної пандемії до більш ендемічної".

ЕМА зробило цю заяву на тлі стрімкого поширення штаму "Омікрон", через яке деякі країни почали швидко запроваджувати ревакцинації для захисту від цього варіанту коронавірусу.

Агентство повідомило, що затвердити нову вакцину від певного варіанту коронавірусу зможе не раніше квітня, оскільки процес займає близько трьох-чотирьох місяців. Деякі з найбільших у світі виробників вакцин заявили, що вони розглядають виробництво вакцин, які можуть бути спрямовані на нові варіанти.

Крім цього, регулятор ЄС також заявив, що пероральні та внутрішньовенні противірусні препарати, такі як "Паксловід" і "Ремдесивір", зберігають свою ефективність проти "Омікрону".

Нагадаємо, в Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти коронавірусу для всіх повнолітніх, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в "Дії" орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Читайте також