У горах Гренландії вперше за історію спостережень пішов не сніг, а дощ

На крижаний щит випало 7 мільярдів тонн води
У горах Гренландії вперше за історію спостережень пішов не сніг, а дощ
Гренландія (Фото: pexels)
21 Серпня 2021, 06:27
читать на русском

На вершині Гренландії вперше за 71 рік метеоспостереження пішов дощ, а не сніг. Температура повітря піднялася вище нуля градусів, що аномально для цієї місцини.

Про це повідомляє CNN.

Науковці, які спостерігають за погодою у Гренландії з 1950 року, зафіксували, що температура повітря піднялася на вершині вище нуля втретє за менш ніж 10 років.

Тепле повітря стало причиною сильного дощу, який зафіксували уперше за 71 рік.

Така погода — свідчення швидкого потепління у Гренландії, каже старший науковий співробітник Національного центру даних про сніг й ожеледь Університету Колорадо Тед Скамбос.

Тепер вченим доведеться враховувати ймовірні дощі під час роботи дослідницької станції. За прогнозами науковців, такі погодні явища як дощі й танення можуть ставатися частіше на Гренландії.

Учасниця програми Бюро полярних програм Національного наукового фонду Дженніфер Мерсер розповіла, що нещодавній дощ у Гренландії матиме тривалий вплив на властивості снігу. Зокрема на снігу залишиться кірка льоду, яка буде поглинати більше сонячних променів, поки не випаде сніг і не прикриє кірку.

Шар льоду на снігу також буде бар'єром для стікання вниз талої води, тож вона залишатиметься у верхніх частинах щита і затоплюватиме їх.

Нагадаємо, британські науковці довели, що темпи зникнення льоду на Землі за останні 30 років зросли з 0,8 трильйона тонн на рік у 1994 році до 1,3 трильйона тонн у 2017 році. Головна причина цього явища полягає в різкому зростанні втрат полярних крижаних покривів у Антарктиді та Гренландії.

Читайте також

1