У ГУР пояснили, чому не можна розповсюджувати особисті дані українських військовополонених

Ворог використовує будь-яку можливість отримати розвідувальну інформацію
У ГУР пояснили, чому не можна розповсюджувати особисті дані українських військовополонених
Полон, війна в Україні / Фото: t.me/DIUkraine
2 Вересня 2022, 14:53
читать на русском

Українців просять не передавайте жодної інформації про військовополонених неперевіреним особам, адже це може зашкодити самим захисникам.

Про це повідомили в ГУР МО в Facebook.

На сьогодні відомо про велику кількість випадків, коли російські спецслужби, під виглядом уповноважених державних служб або "громадських організацій", виходили на зв’язок з родинами наших Захисників. Свої звернення пояснювали нібито метою "надати інформацію" про військового, або "сприяти визволенню з полону". Але! В кожному із цих випадків передача будь-якої інформації жодним чином не допомагало нашим військовим, які опинились в біді, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що ворог може використати паспортні дані, посаду, номер частини, останнє місце перебування захисника, його фото у військовій формі проти нього самого, його родичів.

Таким чином ці відомості можуть бути оприлюднені в інформаційному просторі із негативними закликами.

У разі позначення останнього відомого місця перебування чи дислокації військового або частини, у якій він проходить службу та місця її дислокації, витік інформації може призвести до розвідувальних дій з ворожої сторони та становити небезпеку життю інших Захисників, - пояснили в ГУР.
Також ворожі структури можуть зв'язатися з рідним з метою "отримання викупу" за захисника.
 При цьому, марно очікувати реального повернення ваших рідних. Адже всі ці дії відбуваються нелегально і реальних повноважень "зв’язкові" не мають. З тієї ж причини не варто очікувати на повернення коштів у разі "невдачі", - йшлося в повідомленні.
Обміном полонених чи пошуком зниклих безвісти займаються лише органи державної влади та відповідальні установи чи організації.
Тож щоб зберегти свої персональні дані й кошти уважно ставтесь до телефонних дзвінків, повідомлень. Не повідомляйте і не передавайте свої персональні дані, дані Захисника, дані своїх близьких та знайомих неперевіреним особам, - додали в ГУР.

Читайте також