У Харківській області створили "армію ботів" - відео

Організував ботоферму мешканець Харківської області та працював на Росію
У Харківській області створили "армію ботів" - відео
Фото: ssu.gov.ua
16 Вересня 2021, 11:32
читать на русском

Служба безпеки України припинила діяльність ботоферми, через яку створювали акаунти для поширення замовних матеріалів з Російської Федерації.

Як повідомила пресслужба СБУ, за період роботи зареєстровано майже 50 тис. фейкових акаунтів, які створювали "альтернативну реальність" у соцмережах, зокрема в українському сегменті.

Організував ботоферму мешканець Харківської області, який має великий досвід у сфері телекомунікацій. Він успішно налагодив механізм реєстрації "липових" профілів у соцмережах.

За наявною інформацією, чоловік створював акаунти і передавав їх замовникам. На одну SIM-карту він реєстрував до п'яти фейкових облікових записів у різних соціальних мережах. Оплату за виконані замовлення зловмисник отримував у рублях, через електронні платіжні системи.

"Армія ботів" поширювала публікації та коментарі, спрямовані на:

  • зрив національної програми вакцинації;
  • виправдання збройної агресії РФ на сході України;
  • дискредитацію української влади.

Під час обшуків за місцем фактичного мешкання зловмисника виявлено комп'ютерне обладнання із доказами протиправної діяльності; GSM-шлюзи та SIM-банки; 5 тис. SIM-карток українських операторів зв’язку.

Наразі тривають слідчі дії для перевірки можливої причетності особи до співпраці з російськими спецслужбами.

Нагадаємо, що кіберфахівці СБУ викрили новий осередок інформаційно-підривної діяльності проти державної безпеки України. У Луцьку силовики заблокували потужну ботоферму, яку фінансували з Росії.

Читайте також

1