У Києві повністю висохло озеро Синє

У водоймищі колись жили тварини, а тепер його екосистема знищена безповоротно
У Києві повністю висохло озеро Синє
Фото: Михайло Сторожук
2 Жовтня 2023, 09:52
читать на русском

У Подільському районі Києва, на Виноградарі, повністю висохло озеро Синє. Від нього лишилося кілька невеликих калюж та вологий ґрунт.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів київський активіст Михайло Сторожук.

"Повністю висохло, загинуло Синє озеро на Виноградарі. Перлина району. Місце, де я виріс. Тут колись жили і розмножувалися болотяні черепахи, та безліч інших видів тварин. Екосистема знищена практично безповоротно", – зазначає Михайло.

Активіст наголосив, що озеро померло, так і не дочекавшись обіцяної допомоги з бюджету міста.

За словами Сторожука, озеро віддало своє життя заради побудови страшної сірої багатоповерхівки, яку так і не довели до ладу: "Однієї з багатьох багатоповерхівок міста... А озеро таке було одне, іншого такого немає і не буде".

Нагадаємо, із серпня тривала підготовка до початку робіт із розчистки та благоустрою обмілілого озера Синє в Подільському районі. Столична влада планувала розпочати роботи на озері не пізніше жовтня 2023 року.

Причини обміління озера Синього в Подільському районі столиці мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру – зокрема водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

Читайте також