У Києві продавали за 1,5 тисячі доларів посвідчення представників місії ОБСЄ - фото

Сотні нелегалів намагались використати "дипломатичні" посвідки для перетину кордонів
У Києві продавали за 1,5 тисячі доларів посвідчення представників місії ОБСЄ - фото
Фальшиві посвідчення представників ОБСЄ Фото: ssu.gov.ua
26 Листопада 2021, 04:08
читать на русском

СБУ викрила транснаціональне злочинне угруповання у Києві, яке підробляло посвідчення представників дипломатичної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Серед клієнтів ділків були вихідці з країн з підвищеною терористичною загрозою, зокрема з Близького Сходу. Іноземці використовували "посвідки" для уникнення прикордонних та митних процедур під виглядом учасників дипмісії.

За попередніми даними, "послугами" скористались сотні нелегалів. Через отримання "дипломатичного" імунітету, вони планували незаконно перетинати держкордони різних країн.

До складу угруповання входило декілька жителів столиці, а для маскування цієї діяльності вони зареєстрували дві громадські організації та створили "відомчий" сайт, із назвами схожими на офіційні позначення дипломатичної місії.

Підробне посвідчення представника місії ОБСЄ коштувало 1500 євро.

Фальшиві посвідчення представників ОБСЄ

Фальшиві посвідчення представників ОБСЄ Фото: ssu.gov.ua

Одного з організаторів було затримано під час передачі фальшивого посвідчення. Правоохоронці провели обшуки за адресами проживання фігурантів, а також у місцях виготовлення та зберігання підробок. Було виявлено:

  • комп’ютерну техніку, засоби зв’язку та чорнові записи із доказами незаконних дій;
  • підроблені посвідчення та печатки "громадських організацій".

За матеріалами СБУ, вирішується питання щодо повідомлення злочинці про підозру у вчиненні злочинів та обрання судом мір запобіжних заходів. У межах кримінального провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин протиправної діяльності.

Фальшиві посвідчення представників ОБСЄ

Фальшиві посвідчення представників ОБСЄ Фото: ssu.gov.ua

Нагадаємо, що в Івано-Франківській області виготовляли фіктивні документи, необхідні для набуття іноземного громадянства, та забезпечували процедуру їх подання на розгляд поза основною чергою. Такі послуги вартували 5 тисяч євро.

Читайте також

1