У Києві шахраї незаконно оформлювали онлайн-кредити, а потім вимагали гроші з потерпілих

Розмір "річних" становив понад 1500%
У Києві шахраї незаконно оформлювали онлайн-кредити, а потім вимагали гроші з потерпілих
Фото: СБУ
25 Червня 2021, 04:01
читать на русском

Кіберфахівці СБУ заблокували у Києві масштабний механізм вимагання грошей з громадян через незаконне оформлення онлайн-кредитів. Від діяльності псевдоколекторів постраждало понад 60 тис. людей.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Зазначається, що злочинну схему організували власники двох столичних кредитно-фінансових установ. Вони використовували бази даних своїх клієнтів та оформлювали на них вигадані онлайн-кредити. Потім створювали штучну заборгованість і вимагали її повернення. Розмір "річних" становив понад 1500%.

Шахраї погрожували потерпілим насильством і фізичною розправою. Вони також залучили понад 50 так званих "телефонних колекторів", які телефонували "боржникам" і психологічно тиснули на них.

Для легалізації протиправної діяльності учасники схеми направляли до банківських установ і контролюючих органів свідомо неправдиву звітність про сформовану заборгованість і пеню.

Під час обшуків в офісних приміщеннях ділків правоохоронці виявили:

  • обладнання і програмне забезпечення, яке зловмисники використовували для анонімізації телефонних номерів під час дзвінків з погрозами;
  • майже 50 одиниць комп’ютерної техніки, з якої учасники схеми адміністрували бази «клієнтів» і здійснювали облік псевдоборгів;
  • документальні матеріали із доказами незаконної діяльності.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозри та обрання мір запобіжних заходів.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 189 (вимагання) та ч. 1 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до правопорушення.

Нагадаємо, що контррозвідники Служби безпеки України заблокували канал нелегальної міграції іноземців та припинили їх незаконну легалізацію на території України. За цією "схемою" до України незаконно в’їхало майже три десятки іноземців.

Читайте також