У липні бензин та дизель подорожчають до 10 гривень за літр

Подорожчання пального буде спричинене поверненням довоєнних ставок ПДВ
Головне
У липні бензин та дизель подорожчають до 10 гривень за літр
Бензин
31 Травня 2023, 15:18
читать на русском

В Україні з 1 липня почнуть діяти довоєнні ставки ПДВ на пальне – вони зростуть з поточних 7% до 20%. Відповідно, здорожчають і, зокрема, бензин та дизель – за прогнозами, до 10 гривень за літр.

Про це пише 24 канал.

Здорожчання пального очікують не лише експерти та учасники ринку. Так, аналітики Національного банку зазначають: воно почнеться відразу в липні.

Зі свого боку, паливний експерт Сергій Куюн зазначив: зростання цін не вплине на попит – оскільки потреба в переміщенні не зникне ні в звичайних людей, ні в бізнесу. Відповідно, очікувати зниження обсягів продажів після здорожчання пального не варто.

За словами Куюна, ціни зростуть різко. Так, він очікує, що:

  • бензин здорожчає на 10–11 гривень за літр;
  • дизель – на 8 гривень за літр;
  • автогаз – на рівні 3 гривень за літр.

Зі свого боку, експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук в коментарі 24 Каналу назвав інші, однак все одно високі ціни. За його словами:

  • бензин здорожчає на 5–7 гривень за літр;
  • дизель – на 7 гривень за літр;
  • автогаз – на 3,5 гривні за літр.

Зростання цін на пальне потягне за собою здорожчання й інших товарів та послуг, вважають експерти. Косянчук пояснює: річ у тім, що "вартість нафтопродуктів закладена в собівартість всього на світі – від послуг перукаря до важкого машинобудування".

Нагадаємо, З початку повномасштабної війни вартість бензину в Україні підскочила на 20-25 гривень за літр – ціни тепер стартують від 50 гривень. Проте, це ще не межа: Національний банк прогнозує, що пальне дорожчатиме й у 2023 році, щоправда, вже меншими темпами. Однак вартість бензину в нашій країні залишається однією з найнижчих у Європі. Найдешевший у світі бензин у Венесуелі – лише 0,02 долара за літр.

1