У Львові викрили шахрайську схему заволодіння нерухомістю на 10 мільйонів

Зловмисниками виявилися місцевий підприємець і чиновник місцевої РДА
У Львові викрили шахрайську схему заволодіння нерухомістю на 10 мільйонів
У Львові викрили шахраїв (Фото: Нацполіція)
5 Листопада 2020, 20:42
читать на русском

Львівські поліцейські викрили шахрайську "схему" заволодіння нерухомістю у центральній частині міста.

Про це повідомили у ГУ Нацполіції Львівської області.

Організатором "схеми" виявився 44-річний  місцевий підприємець. У заволодінні майном йому допомагали ще кілька осіб, серед яких - співробітник однієї з районних державних адміністрацій міста. Зловмисників цікавила нерухомість, що перебувала у комунальній власності та власниками якої були особи похилого віку.

На підставі фіктивних документів об’єкти нерухомості перереєстровувати на підставних осіб. З метою приховування попередніх незаконних реєстрацій у реєстрі речових прав на нерухоме майно зловмисники продавали об’єкти "своїм" особам - незахищеним верствам населення. В подальшому переоформлені таким чином об’єкти перепродавали добросовісним покупцям. Отримані від продажу кошти розподіляли  між усіма учасниками злочинної групи.

За такою схемою зловмисникам вдалося заволодіти об’єктами нерухомості – нежитловими приміщеннями,  що належать територіальній громаді міста. Сума збитків становить майже 600 тисяч грн.

Своєю чергою в Офісі генпрокурора додали, що загальна сума збитків потерпілих становить майже 10 млн грн.

Крім того, поліцейські завадили зловмисникам заволодіти ще двома квартирами громадян, власниками яких є особи похилого віку.

Організатору та учаснику злочинної групи - співробітнику однієї з РДА міста - повідомили про підозри за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Читайте також

Крім того, поліцейські провели 34 санкціонованих обшуків за місцями мешкання фігурантів, а також у приміщеннях комунальних та державної структур. У ході слідчих дій вилучено документацію, накопичувачі, комп’ютерну техніку, чорнові записи, печатку.

Після проведення всіх необхідних процесуальних заходів буде вирішуватися питання щодо повідомлення про підозри іншим учасникам шахрайської "схеми".

Підозрюваним може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до восьми років.

Нагадаємо, 5 жовтня у Києві співробітники Служби безпеки України затримали шахраїв, які за гроші пропонували фейкове працевлаштування помічниками народних депутатів від "Слуги народу".

1