У Львові з ожеледицею боротимуться кавовою гущею

Екологічна альтернатива буде корисною для зелених насаджень міста
У Львові з ожеледицею боротимуться кавовою гущею
Чищення доріг Фото: Олександр Мазуренко, Львівська міська рада
29 Січня 2021, 07:27
читать на русском

Львівська міська рада запустила пілотний проєкт у боротьбі з ожеледицею на дорогах. Влада вирішила використати для цього кавову гущу.

Таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак. Вона зазначає, що кавова гуща після використання має абразивні властивості, не лише не шкодить зеленим насадженням, а й може бути їм корисною та не потребує збору після використання.

Ми у пошуках екологічних альтернатив для боротьби з ожеледицею, адже є багато зауважень від містян, що піскосуміш потім залишається на весняний та літній періоди і з нею складно поборотись, а соляні розчини, мабуть, через свою активність не зовсім підходять для власників домашніх улюбленців, в них застереження стосовно її використання. Тому виникла ідея спробувати боротись із ожеледицею кавовою гущею - повідомила Оршак.

Читайте також

Львівська влада має намір провести зустрічі із представниками мережі кав’ярень, які можуть погодитися надавати такий ресурс безкоштовно.

Як зазначили у Львівській міській раді, кавова гуща на вулицях міста, мабуть, не дуже естетично буде виглядати, як щось чорного кольору посипане по снігу. Тому вирішили спочатку випробувати її дію у парках.

Тому що кавова гуща має сприятливий і гарний вплив на рослинність. Тобто вона не те що не шкодить, а навпаки — підживлює. Вона допомагає рослинам краще рости, покращує структуру ґрунту, має властивості відлякувати деяких шкідників, - кажуть у ЛМР.

Відтак, реалізувати такий пілотний проєкт планують спершу у парку "700-річчя Львова".

Нагадаємо, раніше екоактивісти ReThink у Києві вже пропонували "кавовий" спосіб боротьби з ожеледицею.

Вони пояснювали, що кислотність кави розтоплює лід, а сама гуща створює тертя.

1