У Люксембурзі на рік продовжили тимчасовий захист для українців

Наразі у Люксембурзі проживають понад 4200 людей, які користуються тимчасовим захистом.
У Люксембурзі на рік продовжили тимчасовий захист для українців
Люксембург
6 Лютого 2024, 23:56
читать на русском

Українські біженці у Люксембурзі зможуть користуватися тимчасовим захистом ще рік. Про продовження статусу до 4 березня 2025 року повідомили в МВС країни.

Статус дає право працювати, але обмежує доступ до допомоги на дітей, повідомляє luxtimes.lu.

Наразі у Люксембурзі проживають понад 4200 людей, які користуються тимчасовим захистом. Українці, які знайшли роботу та не живуть у державних притулках, мають право подати заяву на проживання в Люксембурзі.

Водночас за оцінками асоціації LUkraine, з Люксембургу виїхали близько 1000 біженців, які прибули з початку війни. Невідомо, скільки з них повернулися в Україну чи виїхали в інші країни.

"Ситуація залишається нестабільною, і рішення повернутися є глибоко особистим, на яке впливають фактори безпеки, родинні зв’язки та економічна ситуація в Україні. Багато людей часто їдуть на короткий час в Україну, але через ситуацію з безпекою вони, як правило, повертаються до Люксембургу", – розповів президент асоціації LUkraine Ніколас Жаров.

Частина біженців повертаються додому, бо не мають роботи чи житла. Багато проблем виникає з пошуком будинку чи квартири, бо сім’ям біженців з одним годувальником часто відмовляють приватні орендодавці, розповів раніше Юрій Скобель з Українського дому в Штрассені.

У грудні в уряді заявляли, що притулки для біженців у Люксембурзі досягають максимальної заповненості, переважна більшість комун або не мають місць, або можуть розмістити лише кількох нових людей.

Нагадаємо, деякі країни ЄС переглядають свої програми допомоги українським біженцям, щоб зменшити видатки із бюджету та стимулювати людей працювати. Йдеться про скорочення виплат та зміну умов проживання.

Читайте також