У лютому виплати для ВПО продовжать усім категоріям населення

Від березня допомогу отримуватимуть лише пенсіонери та деякі інші категорії
У лютому виплати для ВПО продовжать усім категоріям населення
Переселенці, біженці Фото: https://www.facebook.com/YurijPoguliajko/
25 Січня 2024, 09:37
читать на русском

Кабінет міністрів України продовжив виплату компенсації на проживання внутрішньо переміщеним особам ще на місяць. Після 1 березня їх будуть отримувати лише пенсіонери та деякі інші категорії українців.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

"Враховуючи певну трудність людям, особливо в зимовий період, знайти роботу… ми спільно з урядом вирішили ще на місяць абсолютно всім до 1 березня продовжити існуючі умови виплат", - сказала вона.

За її словами один місяць продовження виплат коштує бюджету понад 6 млрд гривень.

Водночас після 1 березня виплати зможуть отримувати лише пенсіонери, які отримують менш як 9444 гривні. Також допомогу продовжили для людей з інвалідністю першої та другої груп, дітям з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повідомила Жолнович.

Також продовжені виплати родинам, які працевлаштувалися торік, але мають менш як 9400 гривень доходу на кожного члена сім’ї, розповіла міністр.

Крім того, продовжать виплачувати допомогу тим людям, які проживають на "умовно безпечних територіях", але їхні діти не ходять у садочки через нестачу місць. "Ми будемо вважати, що мама не працює з незалежних від неї обставин, адже змушена здійснювати догляд за своїми дітьми", - сказала Жолнович.

Нагадаємо, з державного бюджету виплачується щомісячна компенсація на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців.

Уряд вирішив, що для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року вона автоматично продовжується тільки на 6 місяців - до кінця січня 2024 року.

Водночас Міністерство соціальної політики пропонує продовжити виплату компенсації за проживання внутрішньо переміщеним особам: пенсіонерам, особам з інвалідністю, дітям-сиротам та безробітним (за певних умов).

Проектом постанови Кабміну пропонується:

- продовжувати виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам ще на один 6 місячний період, виходячи з наступних умов:

  • 1) внутрішньо переміщеним особам з-поміж пенсіонерів;
  • 2) особам з інвалідністю 1 та 2 групи та дітям з інвалідністю;
  • 3) дітям-сиротам, та дітям, позбавленим батьківського піклування.

- продовжувати виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам ще на один 6 місячний період непрацюючим працездатним особам, які сприяли своїй економічній незалежності (стали на облік в центр зайнятості, працевлаштувались, оформили послугу догляду за дитиною "муніципальна няня" тощо).

Нагадаємо, постановою Кабміну №1126 від 21 листопада 2023 р. на отримання довідки не мають права особи, які перемістилися в межах тимчасово окупованих РФ територій, щодо яких не визначено дати завершення тимчасової окупації РФ, перелік яких затверджений Мінреінтеграції.

Читайте також

1