У Міндовкілля розповіли, куди подінуть лампи розжарювання, які українці обміняють на лед лампочки

На переробку цих ламп потрібно буде витратити близько 100 млн грн
У Міндовкілля розповіли, куди подінуть лампи розжарювання, які українці обміняють на лед лампочки
Електрична лампа (Фото: pexels)
4 Лютого 2023, 15:29
читать на русском

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів заявило, що Україна збирається відправити на вторинне перероблення зібрані від українців лампи розжарювання. На це потрібно буде близько 100 млн грн.

Про це розповів голова профільного відомства Руслан Стрілець в ефірі єдиного телемарафону.

"Уряд запровадив модель, яка дозволить всі лампи розжарювання відправити на вторинне перероблення, а не просто викинути їх на смітник. Перед запуском послуги ми спільно з Мінекономіки провели низку нарад з головами обласних військових адміністрацій, де розповіли про механізм поводження з лампами розжарювання", – заявив він.

Утилізація лампочок буде відповідальністю місцевої влади, яка має укласти договори зі спеціалізованими підприємствами. Вони забиратимуть лампи в Укрпошти та здійснюватимуть їх вторинне перероблювання.

Роботи виконуватимуться коштом екологічного податку, який надходить до місцевих бюджетів.

За словами міністра, собівартість утилізації 1 лампи коливається від 50 коп. до 1,5 грн Тож у середньому на утилізацію 50 млн лампочок розжарювання потрібно буде близько 100 млн грн, без врахування логістики перевезення ламп на переробні підприємства.

Нагадаємо, програма обміну ламп підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ "Укрпошта" в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

Кабінет міністрів затвердив Порядок реалізації протягом 2023 року експериментального проєкту із заміни побутових ламп розжарювання на світлодіодні лампи для економії електроенергії. Перехід на LED-лампи допоможе скоротити дефіцит електроенергії. За підрахунками експертів, споживання електрики знизиться на 7-10% під час пікових навантажень. Так кожен українець зможе зробити свій внесок у посилення енергетичної безпеки держави.

Читайте також

1