У Мінекономіки розповіли, що буде з ростом цін та інфляцією найближчим часом

Різкого зростання цін у відомстві поки не прогнозують
У Мінекономіки розповіли, що буде з ростом цін та інфляцією найближчим часом
Магазин, маркет, продукти Фото: https://www.facebook.com/mapfu2021
7 Грудня 2023, 15:39
читать на русском

Зростання споживчих цін в Україні у найближчі місяці трохи прискориться. Однак у цілому інфляція залишиться помірною.

Про це йдеться в Огляді інфляції Мінекономіки.

Як зазначається в огляді, у жовтні очікувано прискорилося зростання цін - за даними Держстату до 0,8% (після 0,5% у попередньому місяці).

Загалом темп зростання цін з початку року (3,8%) відповідає найбільш спокійним щодо інфляції рокам мирного часу, а в річному вимірі (5,3%) фактично досяг найнижчого рівня за останні три роки (попереднього разу нижчою за це значення інфляція була в грудні 2020 року, коли річний показник становив 5%), йдеться в документі.

"Жовтневе зростання цін є результатом: по-перше, очікуваного завершення цьогорічного сезону продовольчої дефляції - ціни на продукти, уперше після зниження три місяці поспіль, відновили своє зростання; по-друге, продовження подорожчання енергоносіїв", - вважають у Мінекономіки.

За даними відомства, головними причинами низької інфляції цьогоріч залишається відсутність вагомих чинників істотного стимулювання споживчого попиту, навіть попри певне його зростання, і загалом стабільна пропозиція товарів та послуг за практичної незмінності головних умов формування споживчих цін.

"До кінця року, у разі відсутності форс-мажорних обставин, вочевидь уже навряд чи зміниться тренд щодо стриманої інфляції із незначним її зростанням упродовж останніх місяців. Інерційний потенціал вагомих чинників впливу, таких як динаміка обмінного курсу гривні, обсяги пропозиції товарів та послуг, а також динаміка споживчого попиту, що склалася, зумовлюватимуть у цілому низьку волатильність цін, а відтак і стриману інфляцію загалом", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, перед новорічними святами в Україні можуть зрости ціни на деякі продукти, на які різко зросте попит. Зокрема, на делікатеси, ікру, червону рибу, м’ясні вироби.

Читайте також

1