У Міненерго вважають, що ціна на електроенергію має бути вдвічі вищою

За підрахунками відомства ціни на електроенергію в регіонах мають бути різними
Головне
У Міненерго вважають, що ціна на електроенергію має бути вдвічі вищою
Електроенергія, лампи (Фото: Pixabay)
11 Травня 2021, 13:05
читать на русском

Міністерство енергетики підрахувало, що ринкова ціна електроенергії для населення має зрости до 2,6 – 4,0 грн залежно від регіону України.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів заступник міністра енергетики Юрій Бойко.

Ринкова ціна електроенергії для населення має бути у два рази вище, ніж нині чинна в розмірі 1,68 грн за кВт-год завдяки урядовим обмеженням на ринку електроенергії, - написав Бойко.

За його словами, кінцева ціна на електричну енергію для споживачів складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК "Укренерго", тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на постачання і податків. Тому в умовах ринку тариф для населення має бути удвічі вищим і відрізнятися в залежності від регіону України.

Для побутових споживачів ця ціна мала бути вже з 1.07.2019 року значно вищою щодо поточної (1,68 грн за кВт-год) і диференційованою залежно від області. Так, на сьогодні ціна має становити від 2,60-2,96 грн за кВт-год по місту Києву та Дніпропетровській області до 3,70-4 грн за кВт-год в Івано-Франківській та Луганській областях відповідно (тариф на розподіл на сьогодні найвищий саме в Луганській області та в три рази вище, ніж у Києві), - пояснив заступник міністра.

Чиновник підкреслив, що завдяки дії постанови уряду, яка зобов'язує державні енергокомпанії продавати електрику за регульованою ціною, тарифи для населення залишаються доступними.

Читайте також

Він зазначив, що після скасування з січня 2021 року пільгового тарифу в розмірі 90 копійок за перші 100 кВт-год, середньозважена ціна на електрику зросла на 32%, з 1,21 грн за кВт-год до 1,60 грн за кВт-год.

Нині середня вартість електричної енергії для побутових споживачів становить близько 1,60 грн за кВт-год (з урахуванням зонного обліку), з яких тільки транспортна складова (середньозважена) становить 1,51 грн за кВт-год. Таким чином, безпосередньо на електричну енергію залишається тільки 9 копійок, - констатував Бойко.


Контекст. 28 квітня глава уряду Денис Шмигаль наголосив, що до 30 червня 2021 року ціна на електроенергію для населення становитиме 1,68 грн за кВт/год.

Аналітики ринку енергоресурсів прогнозують, що в Україні можуть зрости тарифи на електроенергію при значному споживанні ресурсу від 1,68 до 2,5 грн за кВт год.

1