У МОЗ пояснили, які препарати проти COVID не взаємозамінні при повторній вакцинації

Вакцини взаємозамінні лише на одній платформі
У МОЗ пояснили, які препарати проти COVID не взаємозамінні при повторній вакцинації
Вакцина Covishield Фото: сайт КМДА
26 Березня 2021, 10:59
читать на русском

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що наразі не існує даних про взаємозамінність вакцин від коронавірусу, вироблених на різних платформах. Втім, при повторній вакцинації можна використовувати лише вакцини, які виробляються на одній платформі, але в різних країнах.

Про це Ляшко повідомив під час брифінгу у п'ятницю, 26 березня.

За його словами, у світі використовують мРНК вакцини (Pfizer, Moderna), векторні (AstraZeneca) та інактивовані вірусні вакцини (CoronaVac). Вакцини взаємозамінні лише на одній платформі.

Ці вакцини поки не взаємозамінні. Але вакцини на одній платформі, наприклад векторна, AstraZeneca, якщо вона зроблена на різних майданчиках, вона взаємозамінна, - пояснив Ляшко.

Ляшко зазначив, що для першого щеплення можна використовувати, наприклад, вакцину проти коронавірусу AstraZeneca, яка виробляється на європейських платформах, а для другої - на індійських або корейських.

Читайте також


Контекст. 23 лютого до України прибуло 500 тисяч доз вакцини COVISHIELD проти коронавірусу з Індії, а вже наступного дня стартувала вакцинація.

Індія призупинила експорт вакцини від коронавірусу AstraZeneca, оскільки сама зіткнулася з новим сплеском захворюваності та має намір розширити кампанію з вакцинації власних громадян.

Індійський виробник вже затримав поставки в Бразилію, Великобританію, Марокко і Саудівську Аравію. Україна теж чекає на другу партію.